srebrenica

Komemoracija Hajri Ćatić: Primjer borbe za istinu i pravdu

20211111_2_50835709_70560271_Web

Ćatić je godinama tragala za posmrtnim ostacima sina Nihada Nine Ćatića, srebreničkog novinara koji je posljednji put viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag

Na komemoraciji Hajri Ćatić (1943-2021), nedavno preminuloj predsjednici udruženja “Žene Srebrenice”, koja je danas održana u Srebrenici, govornici su u emotivnim obraćanjima poručili da je na njima ostala obaveza da nastave tamo gdje su ona i druge preminule majke Srebrenice stale, javlja Anadolu Agency (AA).

Prisutnima se u ime Inicijative “Moja adresa Srebrenica” obratio Alija Tabaković, koji je kazao da je Ćatić otišla tiho baš kao što je hodila sitnim koracima kojima je koračala u tuzi i bolu za sve žrtve genocida. On je podsjetio na njenu ustrajnu borbu da pronađe grobnicu u kojoj su kosti njenog sina Nihada Nine Ćatića.

“Srceparajuća je tvoja izjava da kao majka prosiš za jednu kost ili jedan prst svoga Nihada kako bi ga za života pokopala u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, pa da onda rahat preseliš na bolji svijet. Nažalost, nisi uspjela, ali jesi svima nama koji su ostali iza tebe trasirala put kojim moramo hoditi. Bol svake majke je isti, ali tvoja i bol Nure Alispahić je sigurno bila posebna. Nura je gledala kako joj dušmani ubijaju sina, a tvoja, jer je posljednji izvještaj tvog Nine zapisao cijeli svijet. Njegov izvještaj u kojem najavljuje svoju i smrt hiljada sugrađana diže svaku dlaku na glavi. Vjerujemo da si ga preslušala stotinama puta i samo srce hrabre majke kao što si ti moglo je podnijeti i izdržati svih ovih 26 godina. Nama živima ostaje obaveza da te se sjećamo kao i svih drugih majki i da nastavimo tamo gdje ste vi stale”, rekao je Tabaković.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, istakla je da danas ispraćaju još jednu veliku heroinu i majku Srebrenice, koju će svi pamtiti.

“Danas ispraćamo još jednu istinu, još jednu heroinu, majku koju ćemo mi, majke, pamtiti po tome kada je 1995., kada je preživjela genocid, došla u Tuzlu i osnovala udruženje ‘Žene Srebrenice’ i pokazala nam svima da i mi to moramo uraditi. Svakog 11. je izlazila i opominjala svijet da je u Srebrenici počinjen genocid. Željela je da pronađe kosti svog sina, ali, nažalost, nisu joj dušmani dozvolili, nije ih pronašla. To joj je bila jedina želja i svakoj majci, koja se bori za istinu i pravdu, jedina je želja da pronađe kosti svog sina i da zločinci izađu pred lice pravde”, rekla je Subašić.

Ona je u obraćanju obećala da će, dok su živi, naslijediti ono što je radila Ćatić, a to su istina i pravda.

“Moramo pokazati cijelom svijetu da smo mi majke dostojanstvene, da smo lijepo odgojile svoju djecu. I Hajra je tako odgojila svog sina Nermina, da nema mržnje, da se nisu svetili, iako su naša djeca gledala kad im ubijaju oca, odvode brata, kad im siluju sestru. Ipak, ta djeca nisu posegla za mržnjom i osvetom, sad su doktori, inžinjeri, profesori i na to smo mi majke ponosne, to je naš uspjeh. Često puta kažu ‘jesu li svi odgovorni za ono što se desilo’. Ja kažem, svi kolektivno nisu odgovorni, ali svi kolektivno moraju da se stide za ono što su počinili njihovi rođaci i prijatelji i treba da su nešto naučili iz toga. Našoj djeci moramo prenositi istinu, a ne mržnju, da znaju i da pamte, da se ne bi ponovilo”, rekla je Subašić.

Almasa Hadžić, koja je Hajru Ćatić poznavala dugo godina i o kojoj je često pisala u svojim novinarskim tekstovima, kazala je da majke Srebrenice polako odlaze, jedna po jedna.

“Dobro sam poznavala Hajru, ali nikad sigurno toliko dobro da bih mogla razumjeti bol koju je nosila u duši. Bila je to ona tiha bol koja je curila iz svake njene riječi da bi na kraju iscurila s njenim životom. Teška je sudbina nas Bošnjaka. Evo, 30 godina srećemo se najviše na komemoracijama i dženazama. Ta sretanja skoro da su nam postala normalna. Odlaze majke Srebrenice, bolesne, raskomadane iznutra, ubijene bez metka. Hvala ti, Hajro, za sve što si sa ostalim majkama Srebrenice učinila da se zločini genocida ne zaborave. Vi ste bili i ostali primjer kako se bori za istinu i pravdu, za dostojanstvo i živih i mrtvih”, kazala je Hadžić.

Tokom komemoracije pročitani su telegrami saučešća članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i udruženja “Žene u crnom” iz Beograda.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i srebrenička majka koja nije uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada, preminula je u utorak, 9. novembra 2021. godine, u Sarajevu.

Ćatić je godinama tragala za posmrtnim ostacima sina Nihada Nine Ćatića, srebreničkog novinara koji je posljednji put viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu.

Svakog 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio – televizije Bosne i Hercegovine, dodjeljuje se novinarska nagrada po njegovom imenu.