Srebrenica

Klanjana dženaza i obavljen ukop Hajre Ćatić

hajra ćatić dzenaza anadolija (5)

Dženazu Hajri Ćatić, koja je klanjana u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, predvodio je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, a ukopana je u mezarju Komarčevo

Ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, nakon podne-namaza, klanjana je dženaza majci Hajri Ćatić (78), predsjednici Udruženja „Majke Srebrenice“. Ukup je obavljen na mezarju Komarčevo. Dženaza–namaz predvodio je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, javlja Anadolu Agency (AA).

Prethodno je u Domu kulture u Srebrenici održana komemoracija u spomen na lik i djelo Hajre Ćatić na kojoj su govorili Alija Tabaković, Munira Subašić i Almasa Hadžić.

Nermin Ćatić je majčin tabut spustio u kabur na mezarju Komarčevo, na jednom od uzvišenja iznad Srebrenice.

„Jedanaestog je Srebrenica pala, jedanaestog mamu kopam. Ima tu valjda neke simbolike. Ako Bog da, nekog 11. ćemo i brata naći. Teško je. Najžalivije mi je što ona nije dočekala da Ninu nađemo“, kazao je Nermin Ćatić, sin rahmetli Hajre.

Novinarka Almasa Hadžić se prisjetila lika i djela Hajre Ćatić, koju je upoznala 1995. godine u Tuzli.

„Hajra je jedan poseban lik među svim tim ženama. Onako tiha i nenametljiva, ali ja mislim da je kod nje život naprosto iscurio sa tugom koju je u sebi nosila. Čule smo se prije 15-ak dana i ona mene, jedva je pričala, savjetuje da se pazim nakon korone, ima posljedica, zakašljala se i više se nismo čule“, prisjetila se Almasa Hadžić posljednjeg razgovora sa Hajrom Ćatić.

Na posljednji ispraćaj Hajre Ćatić iz Beograda je došla i Staša Zajević, predsjednica Udruženja „Žene u crnom“.

„Ni jedna borba koja je pravedna, kao što je bila pravedna Hajre Ćatić, nije uzaludna. Nikada neće biti uzaludna zato što će Hajra Ćatić ostati u pamćenju, ne samo njene porodice, ne samo njenog udruženja, ne samo Srebrenice, nego i svih onih ljudi u Srbiji, a njih ima dosta, koji su čuli poruke Hajre Ćatić, koja se uzdigla iznad svog bola, naše Hajre koja je imala snage da ukaže povjerenje, da ukaže solidarnost sa majkama svih nacionalnosti“, kazala je Staša Zajević, predsjednica Udruženja „Žene u crnom“.

Najveća životna želja Hajre Ćatić nije ispunjena. Nije za života uspjela pronaći i sahraniti sina Ninu Ćatića, koji je iz opkoljene Srebrenice poslao posljednji reporterski izvještaj upozorivši tadašnju međunarodnu zajednicu na genocid koji se sprema. Tragajući za njegovim posmrtnim ostacimaHajra Ćatić je ulazila i u minska polja, ali nije uspjela da pronađe bar jednu kost.

Prema podacima Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica još oko 600 majki Srebrenice i Podrinja nisu dočekale da dostojanstveno sahrane svoje najmilije.

“Posljednje što je Hajri ostalo od sina Nine bila je njegova lična karta. Sina nije našla, a posljednje tragove sjećanja povjerila je na čuvanje Memorijalnom centru. Naša je dužnost da mi nastavimo tamo gdje je Hajra stala, samo tako se njena priča ne završava sa njenim odlaskom. ‘Za ovaj trenutak, spremajte se'”, navodi se u saopćenju.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put viđen je 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag.

Majka Hajra Ćatić preminula je u utorak, 9. novembra, u Sarajevu.