Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FHMZ

Objavljena prognoza za naredne dane: Upaljen alarm za nekoliko regija u BiH

U Sarajevu visok indeks zagađenja zraka
09.01.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Jutros je u Sarajevu indeks zagadjenja 163 sto znaci nezdrav. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zbog jutarnje magle koja smanjuje vidljivost na manje od 200 metara, upaljen je žuti meteoalarm za četiri regije u BiH

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima rijetko može pasti veoma malo kiše u Hercegovini, centralnim, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između šest i 11 stepeni Celzijusa, na jugu zemlje od 13 do 16.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko devet stepeni.

Žuti meteoalarm

Zbog jutarnje magle koja smanjuje vidljivost na manje od 200 metara, upaljen je žuti meteoalarm za četiri regije u BiH.

Do 10.00 sati žuti meteoalarm upaljen za područje Krajine, odnosno za banjalučku regiju.

Meteoalarm je upaljen i za područje Foče, a do 11.00 satiza prijedorsku regiju, odnosno uz rijeke Unu, Sanu i Savu, te za Posavinu i Semberiju.

Za područje regija Sarajevo, Tuzla, Bihać  i Višegrad, upozorenje je na snazi do 8.00 sati.

Žuti meteoalarm upozorava da vrijeme može biti potencijalno opasno i da je potreban oprez.

Prognoza za naredne dane

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, u četvrtak će takođe biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa povremenom kišom. Jutarnja temperatura od tri do osam, na jugu do 12, a dnevna od šest do 12, na jugu do 16 stepeni.

U petak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od dva do osam, na jugu do 12, a dnevna od šest do 11, na jugu do 16 stepeni.

U subotu većinom se očekuje dosta sunčano vrijeme. Po kotlinama prijepodne će biti magle ili niske naoblake. Vjetar u Bosni slab sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini slaba bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između nula i pet, na jugu zemlje do deset stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između osam i 13, na jugu zemlje do 17.