Objavljena snimka krvavog obračuna pripadnika “oregonske milicije” i FBI-a

finacum pucnjava

FBI je objavio video-snimak ubistva Roberta LaVoya Finicuma, jednog od predvodnika takozvane “Milicije Oregona”, koji je stradao u obračunu sa agentima.

Na video-snimku se vidi kako Finicumov džip pokušava da zaobiđe policijsku blokadu na putu i na kraju udara u nanos snijega sa strane. Agenti su upozorili Finicuma da polako izađe iz vozila sa podignutim rukama, što je on i učinio. Ipak, u jednom trenutku se učinilo da je LaVoy, kako su Finicuma zvali prijatelji, posegnuo sa pištoljem, nakon čega su ga agenti upucali i ubili na licu mjesta.

Pored Finicumovog džipa zaustavljeno je još jedno vozilo u kojem su se nalazio organizator protesta Ammon Bundy, kao i farmer Brajan Kavalir. Obojica su momentalno uhapšeni.

Naoružani članovi samoproklamovane oregonske milicije su ranije ovog mjeseca okupirali nacionalni rezervat Malher u znak protesta zbog izricanja zatvorskih kazni dvojici rančera, koji su osuđeni za podmetanje požara. Oni su također tražili od američke vlade da vrati državno zemljište lokalnim zvaničnicima.

Grupu su predvodila braća Bundy, čiji je otac 2014. već bio u sličnoj opsadi zbog raspolaganja državnom zemljom.

Stanje u rezervatu je od početka pratio FBI, a cijeli slučaj je na noge digao i desničarske aktiviste koji su se protivili uplitanju vlade.