Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

primirje

Objavljeni navodni detalji sporazuma Izraela i Hamasa

gaza
Foto: Pixsell

Kako navodi CNN, diplomatski izvori i zvaničnici američke vlade, uključujući predsjednika Joea Bidena, u posljednjih nekoliko dana dali su optimističniji ton u pogledu napretka pregovora

Katar se nada da će već danas objaviti dogovor o oslobađanju civilnih talaca koje je Hamas zarobio u napadu 7. oktobra u zamjenu za pauzu u borbama, prema diplomatskom izvoru i drugom izvoru upoznatom s razgovorima, javlja CNN.

Američki zvaničnici upoznati s detaljima pregovora naglasili su da su, iako dogovor nije postignut, sve optimističniji i vjeruju da će se višenedjeljni težak rad uskoro isplatiti oslobađanjem talaca.

“Vrlo je blizu”, rekao je visoki američki zvaničnik za CNN, prenosi N1.

Oslobađanje 50 žena i djece talaca

Dva izraelska izvora također kažu da bi sporazum mogao biti objavljen već danas. Oslobađanje zatvorenika treba da odobri izraelska vlada, ali se ne očekuje da to bude prepreka, rekao je jedan izvor.

Navodno bi sporazum zahtijevao oslobađanje 50 žena i djece talaca koje je militantna grupa zarobila tokom napada na Izrael 7. oktobra, u zamjenu za pauzu od četiri do pet dana u borbama, te oslobađanje tri palestinska zatvorenika za svakog oslobođenog izraelskog civila.

Prema sporazumu bi Hamas također navodno predao sve dodatne žene i djecu koji su uzeti kao taoci tokom perioda dok su borbe pauzirane, što je grupa ranije insistirala da ne može učiniti dok se ne uspostavi potpuni prekid vatre.

Privremeni prekid vatre bi potencijalno bio produžen i dalje kako bi se oslobodilo još talaca.

Taoci koji će biti pušteni su različitih nacionalnosti, a jedna od njih za koju se Amerikanci nadaju da će biti puštena prva je trogodišnja američka mališanka Abigail Edan – najmlađa američka taokinja čije je roditelje ubio Hamas, izjavila je navodno osoba upoznata s pregovorima.

Optimističniji ton u pogledu napretka pregovora

Tokom dana kada su borbe pauzirane, Izrael bi prestao letjeti nadzornim dronovima iznad sjeverne Gaze na najmanje šest sati svakog dana.

Kako navodi CNN, diplomatski izvori i zvaničnici američke vlade, uključujući predsjednika Joea Bidena, u posljednjih nekoliko dana dali su optimističniji ton u pogledu napretka pregovora.

Međutim, ističe se da bi bilo koji sporazum mogao biti poremećen razvojem događaja na terenu u Gazi.