Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska

Napali auto sa registracijom iz Srbije, policija sve gledala i pustila ih da odu

FOTO: Screenshot/Novosti

“Ubacili su se ispred mene, a iza vozila sa srpskim registarskim oznakama. Tad su počeli s gestikulacijom, trubljenjem i nabijanjem na to vozilo, dali su im do znanja da stanu. Onda sam shvatio da nešto nije kako treba, kako zbog dana koji se obilježavao tako i srpske registracije. Zato sam iz predostrožnosti upalio kameru na mobitelu.”

Redakcija sedmičnika Novosti došla je u posjed snimke na kojoj se vidi kako četvorica mlađih muškaraca izlaze iz automobila vukovarskih registarskih oznaka te uz povike nasrću rukama i nogama na drugi automobil.

Prema riječima svjedoka koji je snimio napad, muškarci su 18. novambra, na dan kad se obilježavao Dan sjećanja u Hrvatskoj, napali vozilo sa somborskim tablicama koje se kretalo u pravcu Vinkovaca iz smjera Vukovara, na izlazu iz Nuštra.

Incident se dogodio prije kružnog toka u Nuštru malo iza 10 sati prijepodne, u isto vrijeme kad je u Vukovaru počinjala Kolona sjećanja. Na snimci se vidi kako su četvorica mladića iz Audija nogama i šakama udarali auto koji je vozio ispred njih.

Sve se odigralo u prisustvu policije, a sudeći prema snimci, policija je pustila napadače da odu bez da je s njima obavila razgovor, a kamoli ih prijavila.

“Ubacili su se ispred mene, gestikulacijom su zaustavili auto sa srpskim tablicama. Psovali su, lupali, otkinuli retrovizor”

Očevidac napada ispričao je za Novosti da se tog dana sporo vozio u koloni auta. U suprotnoj traci, iz smjera Vinkovaca prema Vukovaru, uočio je Audi vukovarskih registracija i dva mladića koji su sa zadnjeg sjedišta virili do pasa, sjedeći svako na svom prozoru. Naglo su, priča, promijenili smjer i nepropisno se ubacili u drugu traku, onu u kojoj su bili putnici iz Sombora i očevidac.

“Ubacili su se ispred mene, a iza vozila sa srpskim registarskim oznakama. Tad su počeli s gestikulacijom, trubljenjem i nabijanjem na to vozilo, dali su im do znanja da stanu. Onda sam shvatio da nešto nije kako treba, kako zbog dana koji se obilježavao tako i srpske registracije. Zato sam iz predostrožnosti upalio kameru na mobitelu. Tamo se vidi da su psovali, lupali na auto i otkinuli retrovizor. Na snimci se vidi i da jedan od njih nosi crnu majicu s grbom HOS-a”, govori svjedok koji je htio ostati anoniman.

Policija mirno gledala kako napadači odlaze

Vozač napadnutog automobila sa srpskim tablicama nakon više udaraca po automobilu, a čini se i pokušaja otvaranja vrata, dao je po gasu i odmaknuo se 50-ak metara od napadača. Pitanje je bi li se svejedno napad nastavio da se sasvim slučajno na cesti nije pojavio policijski kombi. Iz tog je vozila izašao policajac, no nije reagirao prema četvorici mladića nego je otišao do auta sa srpskim tablicama.

Zanimljivo je i to što se u neposrednoj blizini događaja nalazio još jedan policijski auto. Čini se da je iz njega došao drugi policajac, no i on je samo pogledom ispratio kako se Audi okreće preko pune crte i odlazi nazad u smjeru Vukovara.

Prije nego što su se četvorica mladića vratila u svoj auto, jedan među njima, onaj u HOS majici, je opsovao “srpsku majku” osobama iz drugog auta.

Napadnuti studenti iz Srbije

Vozač koji je snimio incident dao je izjavu u policijskoj stanici u Vinkovcima. Rečeno mu je da su napadnuti studenti iz Srbije koji su išli u Bosnu i Hercegovinu.

“U stanici su mi također rekli da su odustali od progona i privatne tužbe, jer, kako je rečeno, ne žele dolaziti na sud i biti izloženi javnosti. Isto tako, rekli su mi da su oštećenja na njihovom autu postojala i prije. Ne ulazim u to, ali između redova sam shvatio da od toga neće biti ništa i da će taj zapisnik završiti u ladici”, rekao je svjedok za Novosti.

“Policijski kombi je bio pored, čak i jedan policijski auto, dva policajca su gledala u to. Napadači su sjeli u auto i otišli, a policajci stoje i gledaju. Nikome to ništa nije bilo čudno. Rekao sam policajcu da je nebitno ko sam ja i koje su tablice na mom autu, ali dozvoliti da neko nekoga tako brutalno napadne i da se ne reagira na to, zaista je sramotno”, kazao je.

“Ne znam zašto bi se prema njima postupalo s razumijevanjem”

Tvrdi da su osim ovog napada, mladići u Audiju ugrožavali i sve druge na cesti te da su napravili nekoliko prometnih prekršaja i zbog neprimjerene brzine zamalo izazvali sudar.

“Ne znam zašto bi se prema njima postupalo s razumijevanjem. Oni su sve nas u toj koloni ugrožavali, a pušteni su da samo tako odu”, rekao je.

Policija: Provjeravamo činjenice

Index je danas poslao opširan upit vukovarsko-srijemskoj policiji oko ovog incidenta. Odgovor još nismo dobili, ali je policija u odgovoru Hini poručila: “Postupamo i provjeravamo činjenice u svezi toga događaja.”

Hina navodi da vukovarsko-srijemska policija nije željela potvrditi je li se događaj zbio i ko ga je prijavio policiji, iako je iz snimke itekako očito ne samo da se događaj zbio, nego i što je policija napravila, odnosno nije napravila, prenosi Index.hr.