Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA u Sarajevu uhapsila jednu osobu zbog terorizma (FOTO)

sipa buca potok (5)
Ilustracija

Po nalogu Tužiteljstva BiH, pripadnici SIPA-e, vrše pretrese određenih prostorija, koje se mogu dovesti u vezu sa osobama bliskim ekstremnim skupinama i osobama koje borave na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Pretresi se vrše sa ciljem pronalaska ilegalnog naoružanja, municije ili eksplozivnih materija, a određene osobe bit će privedene na ispitivanje.

Prostorije koje se pretresaju dovode se u vezu sa osobom koja je u BiH deportirana sa područja Republike Austrije.

Tužiteljstvo BiH sa partnerskim agencijama u BiH i inostranstvu, poduzima kontinuirane aktivnosti u borbi protiv opasnosti od terorističkih aktivnosti.

U interesu istrage, u ovom trenutku ne možemo dati više detalja javnosti i medijima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iako iz Tužilaštva nisu naveli lokacije na kojima se vrše pretresi, jutros je objavljena kratka informacija da su pripadnici SIPA-e započeli akciju u sarajevskom naselju Buča Potok.

Dnevni avaz je objavio da se pripadnici SIPA-e u velikom broju nalaze ispred kuće 23-godišnjeg Jasmina Hadžića, jednog od osumnjičenika, i da je u toku pretres njegovog objekta.

SIPA: Uhapšena jedna osoba

U okviru kontinuiranih aktivnosti u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, postupajući po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su danas jedan stambeni objekat na području Sarajeva, saopštila je SIPA.

Pretres je izvršen zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela „Terorizam“ s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Aktivnosti su realizirane u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Slobode je lišena jedna osoba, koja je privedena u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njenom daljem statusu.

SIPA u saradnji sa drugim sigurnosnim organima u BiH i svijetu intenzivno nastavlja aktivnosti s ciljem suzbijanja terorizma i svih pojava koje se mogu negativno odraziti na sigurnosnu situaciju u BiH.