Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljujemo poruke koje je novinarka FTV-a dobila od šefice deska: Pazi šta pričaš (FOTO)

sanita_konjalic_poruke

Satiranje novinara koji se usude kritikovati vladajuću oligarhiju u BiH, a pogotovo u njenom srcu, Sarajevu, se nastavlja. Posljednja koja je skupo platila “miješanje u svoj posao” je novinarka FTV-a Sanita Konjalić.

Naime, kolegici Konjalić FTV je ekspresno otkazala saradnju nakon što je objavljen njen prilog o monstruoznom postupanju sa psima lutalicama u azilu u Prači, kao i sumnjivom trošenju novca namjenjenog za zbrinjavanje pasa lutalica.

Nakon što smo objavili priču o otkazu novinarki Konjalić, oglasila se i FTV, ali i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, kojem nisu strani pritisci na novinare, još od vremena kada je KK Bosna kretala na put bez povrata – u provaliju, a Konaković tada obnašao ključnu funkciju u tom klubu.

Novinarka Konjalić javila se ponovo našoj redakciji. Nije je kaže šokiralo toliko Konakovićevo standardno “pretresanje iz šupljeg u prazno”, koliko objašnjenje za njen otkaz od strane njene dojučerašnje TV kuće.

Konaković je zvao odmah nakon što je prilog objavljen (VIDEO)

– Zaista nisam mogla da vjerujem kada sam pročitala. Tamo stoji da su odlučili ponuditi posao “nekim novim, školovanijim saradnicima”. A, ja sam diplomirani novinar i magistar sociologije!!! Nevjerovatno, ne znam čak da u redakciji ima više ijedan magistar osim mene, kaže Konjalić.

No, nije to najgore s čime su izašli s FTV, objašnjavajući njen iznenadni otkaz. Kako kaže, posebno je jadna i ponižavajuća bila rečenica u kojoj je stajalo “Federalna televizija se zahvalila nekolicini dosadašnjih, prema rukovodnoj procjeni, solidnih ili loših nekompetentnih honorarnih saradnika među kojima je bila i Sanita Konjalić”.

– Osim što su me izbacili na ulicu, nije im to bilo dovoljno i sada su otišli korak dalje da me oblate i spriječe da bilo gdje radim i zarađujem svoj hljeb pošteno. Ne želim pričati o sebi, o tome jesam li ja dobra, kompetentna ili nekompetentna novinarka, evo šta su o meni govorili moji bivši šefovi, kazala je Konjalić i dostavila nam konverzaciju koju je vodila sa šeficom deska na FTV Amrom Zaklan.

Iz samih poruka se da zaključiti da je Konjalić itekako kompetentna i sposobna novinarka, ali i da mora “pripaziti šta priča” i šta piše po Facebooku.

– Nisam ja jedinstven slučaj. I svi to znaju. Ovo je svakodnevnica u bh. novinarstvu. Mislim da bi trebalo svi da imamo više hrabrosti i izađemo u javnost sa istinom, poručila je novinarka Konjalić i dodala:

– Želim još samo kazati kako sam odlučila javnosti prezentirati ove poruke sa mojom kolegicom i nadređenom Amrom Zaklan samo iz razloga jer su me iz FTV-a svojim “objašnjenjem” moga otkaza pokušali poniziti i kao osobu, a pogotovo kao novinarku i nekoga ko je dobar dio života proveo školujući se. Što se tiče Amre Zaklan moje mišljenje o njoj je isto kao i prije nego sam dobila otkaz. A, ono je vrlo pozitivno.