Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obrtnička komora FBiH protiv povećanja akciza na naftu i naftne derivate

gorivo

Obrtnička komora Federacije BiH izrazila je negodovanje i neslaganje s Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa direktno povećanje akciza na naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Smatraju da je to još jedan namet na privredu u FBiH koji će obrtnicima povećati troškove poslovanja i doprinjeti nekonkurentnosti na tržištu, kao i da je uvođenje tzv. plavog dizela hitno i nužno, te da ne treba čekati kraj godine.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH kojim se povećava iznos akcize na naftu i naftne derivate, auto plin, pivo i alkoholna pića.

Po nacrtu zakonskih izmjena, akciza na naftu i naftne derivate bit će povećana za 0,15 KM, uvodi se i posebna akciza koja iznosi pet KM po litru apsolutnog alkohola za alkoholna pića, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju.

Nacrtom izmjena i dopuna tog zakona predviđeno je da se cestarina plaća 0,25 KM po litri naftnih derivata, odnosno po kilogramu auto plina, a ta sredstva namjenski će biti korištena za izgradnju autocesta i cesta i to u omjeru 80:20, čime bi za autoceste bilo izdvojeno 0,20 KM, a ceste 0,05 KM.

Članovi UO na prošloj sjednici podržali su inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za uvođenje takozvanog plavog dizela, te će taj dio zakonskih izmjena biti pokrenut koncem godine kako bi bile završene obaveze uspostave registra poljoprivrednih gazdinstava tamo gdje ta evidencija ne postoji.

UO UIO uputit će Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH u redovnu proceduru, a konačnu riječ dat će Parlamentarna skupština BiH, saopćeno je iz Obrtničke komore FBiH.