Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalni zavod PIO

Obustavljena isplata penzija za 5116 penzionera

penzioneri-penzija-korona

Iako se Zakonom o PIO predviđa usklađivanje penzija 15. aprila svake godine na temelju dvaju parametara – realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena – sada do toga neće doći

Od početka godine Federalni zavod PIO obustavio je isplatu penzija za ukupno 5116 svojih korisnika, piše Večernji list. Pri isplati penzija za januar izvršena je obustava zbog nedostavljanja potvrde o životu za ukupno 2379 korisnika koji penziju  primaju u inostranstva. Riječ je o korisnicima Zavoda PIO Federacije BiH koji žive izvan zemalja bivše Jugoslavije. Naime, za one korisnike koji žive u zemljama bivše Jugoslavije ostavljen je mjesec dana duže za dostavljanje potvrde o životu te je određeno da im se isplata penzija, ako ne dostave spomenutu potvrdu, obustavlja u martu.

Tako je prošlog mjeseca obustavljena isplata za 2737 korisnika Zavoda PIO koji žive na području Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Slovenije. Najviše penzija obustavljeno je onima koji imaju prebivalište na području Srbije i Crne Gore. Takvih je, prema podacima Zavoda PIO, ukupno 2599. Slijedi Makedonija sa 69 korisnika te Kosovo s 42 korisnika.

Najmanje penzija obustavljeno je korisnicima Zavoda PIO Federacije BiH koji imaju prebivalište u Sloveniji. Takvih je 27. Korisnicima Zavoda PIO FBiH koji žive na području Republike Hrvatske i Republike Srpske u ovoj godini nije dolazilo do obustave isplate penzija na ovaj način.

Naime, korisnici Zavoda PIO FBiH koji imaju prebivalište na području bh. entiteta Republika Srpska, Republike Slovenije i prebivalište u Republici Hrvatskoj od 2019. nisu obavezni Federalnom zavodu dostavljati potvrde o životu. Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) elektronički redovno razmjenjuje podatke o činjenici smrti svojih korisnika s prebivalištem u Bosni i Hercegovini.

Elektronički se razmjenjuju i podaci o smrti korisnika s područja Republike Hrvatske i Slovenije.

“Izuzetak su korisnici penzija kod kojih postoji nedostatak u identifikacijskim podacima te se provjera na gore navedeni način ne može izvršiti. Ovim korisnicima na kućnu adresu šalje se pisana obavijest potvrde o životu koju moraju popuniti, ovjeriti kod nadležnog tijela i dostaviti Federalnom zavodu PIO do kraja tekuće godine”, navedeno je na službenoj stranici Zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

Podsjetimo, u januaru je, zbog nedostavljanja potvrde o životu, između ostalih, obustavljena isplata penzija za 1149 korisnika koji su Zavodu PIO FBiH dostavili adrese na području Njemačke. Isplata obustavljena je i za 610 korisnika iz Austrije, kao i 142 korisnika koja žive u Australiji. Među onima koji do daljnjeg neće primati penziju zarađenu u FBiH jesu i 92 korisnika koja žive na teritoriju SAD-a, 56 na teritoriju Švicarske, 47 Kanade, 76 Švedske, 65 Holandije…

Također, penzioneri koji su korisnici Zavoda PIO Federacije BiH neće dobiti uvećane penzije, kao što je to bila praksa posljednje dvije godine. U prijedlogu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa definiran je i članak koji se odnosi na uvećanja, odnosno usklađivanja primanja. Stavlja se moratorij na povećanja i penzija sve dok su na snazi izvanredne mjere. Iako se Zakonom o PIO predviđa usklađivanje penzija 15. aprila svake godine na temelju dvaju parametara – realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena – sada do toga neće doći.