Obustavljenja isplata penzija za 6.000 penzionera do dostavljanja potvrde

penzija

Tri hiljade korisnika koji žive u BiH, a penziju primaju iz Srbije, nisu dobili penziju za maj. Prema podacima Zavoda PIO Republike Srbije, 3.000 njihovih korisnika iz BiH im još uvijek nije dostavilo potrebne potvrde o životu, zbog čega im je do daljnjeg obustavljenja isplata penzija, piše Večernji list BiH.

– Potvrde se dostavljaju Zavodu PIO jednom godišnje, a do kraja maja ove godine potvrde nije dostavilo oko 3.000 korisnika koji imaju prebivalište u BiH – navode iz Zavoda PIO Srbije.

Zbog navedenog problema iz Zavoda PIO Srbije su preko Federalnog zavoda PIO pozvali svoje korisnike da što prije dostave navedene potvrde kako bi im se mogla ponovo isplaćivati penzija.

– Kada dostave potvrde o životu bit će uključeni u redovnu isplatu i ako im je penzija bila obustavljena, tada će im biti isplaćen ukupan pripadajući iznos penzija – naglasili su iz Zavoda PIO Srbije.

Isti problem ima i Federalni zavod PIO.

Naime, i oni su u proteklom razdoblju obustavili isplatu za nešto više od 3.000 korisnika.

Riječ je penzionerima koji penzije primaju iz Federalnog zavoda PIO, a žive u nekoj od susjednih zemalja.

Kako navode iz Zavoda PIO FBiH, potvrde o životu svake godine treba dostaviti oko 60.000 penzionera koji ne žive u tom bh. entitetu.

Dakle, riječ je o osobama koje su dio života radile na području FBiH, međutim, sada žive u RS-u, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Njemačkoj…

Svi oni dužni su jednom godišnje dostaviti spomenutu potvrdu o životu kao dokaz koji služi za daljnju isplatu penzija.

– Ove godine je oko 400 penzionera više u odnosu na prošlu dostavilo potvrde o životu, međutim, još uvijek oko 3.000 njih nije. Očekujemo da će se uskoro, odnosno kada primijete da nisu dobili penziju, dio tih penzionera poslat će pomenutu potvrdu kako bi im bila omogućena daljnja isplata penzija – navode iz Zavoda PIO FBiH.

Inače, Federalni zavod PIO ima ukupno 410.000 korisnika. Prema tvrdnjama makroekonmskog analitičara Faruka Hadžića i njegovog kolege Faruka Hadžialića, penzije do 348 KM u BiH prima oko 250.000 penzionera. Dalje navode kako penzije od 348 do 450 KM prima oko 38.000 penzionera u FBiH.

Penzije od 800 do 1.000 KM prema njihovom izračunu ima nešto više od 11.000 penzionera, dok ih blizu 10.000 prima između 1.000 i 2.000 KM.

Najveće penzije od 2.174 ima oko 500 penzionera u FBiH.

Podsjetimo, Vlada FBiH je na sjednici krajem aprila ove godine razmatrala informaciju o povećanju penzija te je donesena odluka da će sve penzije, izuzev onih najvećih, biti povećane za 3,5 posto.

Uz povećane penzije za april, penzioneri su pri isplati, koja je bila 4. maja, dobili i razliku između penzije isplaćene za mart i uvećane penzije.