Denis Zvizdić

Očekujemo da će BiH u narednoj godini dobiti kandidatski status za EU

denis_zvizdic

Zvizdić je dodao da bi novi članovi Predsjedništva BiH mogli odigrati ključnu ulogu ka dobijanju kandidatskog statusa od strane EU

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kazao je danas da je odgovoreno na preko 95 posto od 655 dodatnih pitanja koje je Evropska komisija uputila nakon predaje odgovora na bazna pitanja iz Upitnika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da je optimista i da bi BiH do kraja ove godine trebala u potpunosti odgovoriti na sva dodatna pitanja te ih prevesti i dostaviti Briselu, čime bi bio ispunjen osnovni preduslov za dobijanje kandidatskog statusa.

“Mogu kazati da se taj posao sada obavlja u redovnoj dinamici, da on ide u pozitivnom pravcu i da smo u ovom trenutku zadovoljni i optimistični sa podacima koje smo dobili od Direkcije za evropske integracije. To je da su odgovori iz 34 od 35 radnih grupa pripremljeni i dostavljeni u daljnu proceduru prema Direkciji za evropske integracije, odnosno Sekretarijatu komisije za evropske integracije. Te radne grupe su pripremile i dale odgovore na pitanja. Ako govorimo o nekom procentualnom iznosu mogu kazati da je od 655 pitanja u ovom trenutku praktično završeno i odaslano u daljnju proceduru preko 95 posto pripremljenih odgovora. Od do sada zaprimljenih odgovora njih 15 ili 16 je odgovora koji nisu riješeni unutar radnih grupa i biće riješeni unutar Komisije za evropske integracije“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je dodao da bi novi članovi Predsjedništva BiH mogli odigrati ključnu ulogu ka dobijanju kandidatskog statusa od strane EU.

“Očekujemo da, ako ne dođe do bezrazložnih političkih blokada, što se tiče Vijeća ministara i tijela unutar mehanizma koordinacije mi kompletan ovaj posao možemo završiti vrlo brzo i pitanja najdalje do kraja godine mogu biti pripremljena, prevedena i upućena ka Briselu. Time bi BiH u potpunosti ispunila precizirane uvjete sa evropske agende, koji su postavljeni kao preduvjeti za dobijanje kandidatskog statusa. Ponavljam nijedan drugi uvjet ne postoji, tako da i dalje vrlo optimistično očekujemo da će BiH u narednoj godini, a u vrijeme trajanja mandata ovog Evropskog parlamenta i Evropske komisije dobiti kandidatski status. Posebno bi nam u tom smislu pomogla činjenica ako bi novoizabrani članovi Predsjedništva BiH imali konsenzus o pristupu evropskim integracijama i ako bi uistinu njihova prva posjeta bila posjeta Briselu, kojom bi iskazali dobru političku volju, spremnost i saradnju na jačanju evropskog puta BiH. A, što se tiče Vijeća ministara mi smo potpuno spremni da pripremimo odgovore i da oni prilikom svoje prve posjete Briselu predaju dodatne odgovore ovlaštenim predstavnicima Evropske komisije i time pokažu da je BiH i dalje potpuno opredijeljena za evropski put koji nema alternativu“, naglasio je Zvizdić.

Kazao je da je Vijeće ministara BiH razgovaralo i o trenutnom stanju migrantske krize u zemlji. Tako je usvojena informacija o statusu migracija u BiH i zaštiti djece pogođenom izbjegličkom krizom, kao i set materijala kojima se štite migranti. Zvizdić je iznio relevantne podatke, kako bi spriječio bilo kakvu zloupotrebu od strane pojedinih medija iz regiona i Evrope.

“U BiH je od početka 2019. godine ušlo oko 20.000 migranata, 19.986 njih je ušlo u BiH sa iskazanom namjerom da će podnijeti azil, zbog čega u ih u skladu sa međunarodnim pravom mi moramo prihvatiti, jer se nalaze pod međunarodnom zaštitom. Od tih 19.986 onih koji su iskazali namjeru za azil, zahtjev za azil je podnijelo samo 1.315 migranata“, istakao je Zvizdić.

Kazao je i da je angažovanjem svih policijskih agencija spriječen ulazak više od 14.000 migranata u BiH, a da je po osnovu readmisije u druge države do sada vraćeno 899 migranata. Objasnio je da je u izbornom mjesecu u BiH dio policijskih snaga bio povučen sa granice zbog toga što je bio neophodan dodatni angažman policajac, te da je zbog toga u oktobru zabilježen povećan priliv migranata.

“Policajce smo vratili na granicu sa Srbijom. U ovom trenutku imaju i dodatnu ispomoć od 180 policajaca i odmah poslije završenih izbora značajno je smanjen priliv migranata“, rekao je Zvizdić.

Istakao je i da je stavljanjem u funkciju migrantskih centara Salakovac, Ušivak, Đački dom u Bihać, hotelu “Sedra“, Bira i na još nekoliko lokacija situacija stavljena pod kontrolu. Dodao je da je objekat u Istočnom Sarajevu, čiji je kapacitet 130 osoba namijenjen migrantima koji imaju devijantna socijalna ponašanja.

“U ovome trenutku imamo značajno smanjen broj dolazaka migranata, kao i odlazaka migranata iz BiH ka zemljama Evropske unije, a nastojimo što prije, u čemu mislim da ćemo uspjeti, aktivirati naš sporazum sa Frontexom, čime ćemo zatražiti angažman njihovih policijskih snaga na granici sa Srbijom i Crnom Gorom“, veli Zvizdić.

Prema njegovim riječima Vijeće ministara je utvrdilo prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji. Time je usklađen radno-pravni status službenika sudske policije sa ostalim policijskim službenicima u BiH. Usvojena je i važna tačka vezana za energetsku efikasnost objekata, kojom su treći put obnovljena revolving sredstva. Ovoga puta je riječ o zajmu od preko 27 miliona eura, od čega će na Federaciji BiH biti locirano 60 posto sredstava, a na Republiku Srpsku 40 posto. Rok otplate je 32 godine uz grejs period od sedam godina.

“Razgovarano je i o odluci o kvalitetu tečnih naftnih goriva, koja ostaje kao zadnji uvjet u našim pregovorima sa Rusijom, kako bi BiH postala punopravan član Svjetske trgovinske organizacije“, kazao je Zvizdić i nastavio:

“U ovome mandatu smo naslijedili tri obaveze. Završetak pregovora sa Brazilom, i to je završeno, postizanje dogovora sa Ukrajinom, to je isto završeno, i ostalo je nekoliko detalja razgovora sa Rusijom, među kojima i odluka o kvalitetu tečnih naftnih goriva.“

Sva ministarstva su imala priliku da daju sugestije, kao i entitetska resorna ministarstva te Udruženje naftaša i druge ovlaštene institucije.

“Ministar Mirko Šarović će odgovoriti na sve sugestije i za jednu od narednih sjednica pripremiti odluku, kojom ćemo ispuniti i zadnji uvjet za pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Time bi sporazum sa Rusijom mogao biti parafiran do kraja godine, a prijem u Svjetsku trgovinsku organizaciju na njihovoj sljedećoj konferenciji koja je, čini mi se, u martu ili aprilu u Ženevi“, zaključio je Zvizdić.

Vijeće ministara BiH odobrilo je i preko četiri miliona KM za rekonstrukciju i nadogradnju objekta Tužilaštva BiH.