Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija u Tuzli

Očuvanje kulturnog identiteta je preduslov za opstanak Roma u BiH

medjunarodni dan roma tuzla fena

U osnovnim školama na području TK ima oko 600 romskih učenika, u srednjim školama oko 70, a na fakultetima Univerziteta u Tuzli osam studentica

Udruženje kulturni centar Roma i Udruženje “Euro Rom” organizirali su danas u Tuzli, povodom 8. aprila – Međunarodnog dana Roma konferencija o temi “Očuvanje kulturnog identiteta Roma”.

Vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla i osnivač Udruženja “Euro Rom” Nedžad Jusić kaže da su posvetili današnji dan očuvanju kulturnog identiteta Roma, prvenstveno u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, ali i šire.

– Mi želimo da se u sistem uvede očuvanje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture. Siguran sam da će resorno ministarstvo i Pedagoški zavod prepoznati ovu potrebu i da će se uvesti spomenuti predmet. Mi imamo stručnjake, imamo literaturu, kako bi imali sve preduslove da se uvede spomenuti predmet. Nama je u interesu da se sagradi kulturni centar Roma gdje ćemo postaviti temelje kulture Roma u Tuzli – istakao je Jusić.

U osnovnim školama na području TK ima oko 600 romskih učenika, u srednjim školama oko 70, a na fakultetima Univerziteta u Tuzli osam studentica.

– Romi kao nacionalna manjina u Tuzli u kontinuitetu dobijaju punu podršku iz budžeta Grada Tuzla kroz rad sa nevladinim organizacijama i kroz direktnu pomoć. Mi smo pomagali Romima i kao socijalnim kategorijima, u njihovom uključivanju u obrazvoni sistem, i imamo možda i najviše učenika i studenata Roma u poređenju s drugim lokalnim zajednicama. Želimo da svima njima napravimo što bolji ambijent za život, rad, obrazovanje, kulturu… Siguran sam da smo uspjeli, ali uvijek može bolje – kaže gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

OSCE kontinuirano podržava romsku populaciju, a službenik za ljudska prava u toj organizaciji Samir Arnaut naglašava da OSCE niz godina radi na romskim pitanjima kroz podršku za stambeno zbrinjavanje, promociju romske kulture, jezika i tradicije, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje.

-Odlični rezultati su zabilježeni u posljednjoj dekadi, ali romski jezik, kultura u tradicija dolaze u fokus, što nam govori da su pitanja Roma visoko postavljena kako u našoj organizaciji tako i u odgovornim institucijama u BiH – rekao je Arnaut.

Profesorica Hedina Tahirović-Sijerčić govorila je ovom prilikom o stoljetnom problemu neizučavanja romskog jezika u školama.

– To je opšte poznata stvar, to je stoljećima duga diskriminacija kako našeg naroda, tako i našeg jezika. Sve ove godine, sva ova stoljeća, mi učimo većinske jezike na prostorima na kojima živomo, ali sluha nema za romski jezik. Zbog toga izumire romski jezik, ali izumire i romski narod. Baviti se jezikom je ogromno iskušenje, ali institucije bi trebale da pokrenu inicijative i konkretne mjere. Treba da se uči o romskom jeziku i na romskom jeziku – kaže ona.

U Tuzli i Tuzlanskom kantonu i drugim manifestacijama i programima bit će obilježen 8. april, Međunarodni dan Roma.