Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od 1. januara jeftinije grijanje u Kantonu Sarajevo

grijanje111

Od 1. januara 2018. Sarajlije mogu da očekuju nešto nižu cijenu centralnog grijanja ukoliko cijena gasa ostane nepromijenjena do kraja ove godine. Najavio je ovo direktor KJKP Toplane Admir Džubur.

– Ako se cijena gasa ne promijeni, može se očekivati sniženje cijene centralnog grijanja iz razloga nivelacije cijene na godišnjem nivou. Uglavnom, ne radi se o nekom bitnijem sniženju, to će biti minimalna korekcija, kazao je Džubur i dodao da konačnu odluku o pojeftinjenju ili poskupljenju donosi Vlada KS-a na prijedlog Neovisnog stručnog tijela koje je ona formirala.

On je podsjetio da se u ovoj godini cijena prirodnog gasa kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije dva puta mijenjala. Prvi put prirodni gas je poskupio za 13,2 posto sa primjenom od 1. aprila ove godine, da bi od 1. augusta ta povišena cijena prirodnog gasa bila niža za 4,9 posto, piše Oslobođenje.

– Vlada KS-a je reagovala i uskladila cijenu centralnog grijanja za 2017. tako što je donijela odluku o povećanju cijene centralnog grijanja za sve kategorije korisnika za 9,8 posto sa primjenom od 1. augusta 2017, kazao je Džubur.

Naglasio je da je prirodni gas osnovni energent za proizvodnju toplotne energije, te da, kako gas učestvuje u ukupnim troškovima preduzeća do 65 posto, logično je da svaka promjena cijene gasa, bilo da se radi o povećanju ili sniženju, iziskuje istovremenu korekciju cijene centralnog grijanja, odnosno usklađivanje cijene grijanja sa cijenom energenta od kojeg se ono proizvodi.