BiH

upozorenje sindikata

Od 2.080 uposlenika JU Domovi zdravlja Sarajevo, njih 324 na bolovanju

20/11/2020

Koristimo priliku da naglasimo kako se u Hrvatskoj i Srbiji, ali i u entitetu Republika Srpska i ostalim Kantonima u FBiH, mnogo učinilo na podršci zdravstvenom sistemu i uposlenicima u tom sistemu - istaknuto je u saopćenju

Sindikat radnika u zdravstvu Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, u saopćenju skreće pažnju da je od ukupno 2.080 uposlenika te ustanove, na dan 20.11.2020., njih 324 bilo na bolovanju po različitim osnovama, a najviše zbog obolijevanja od COVID-a 19.

Ovaj broj je alarmantniji ako se uzme u obzir da je na bolovanju više od 15 posto zdravstvenih profesionalaca koji pružaju direktnu medicinsku uslugu, njih 281, navedeno je također.

Više od 80 posto zaposlenih u ovoj ustanovi su žene i one nose najveći teret borbe s koronavirusom.

– Nedostatak kadra je vidljiv u medicinskom sektoru, ali je izražen i u nedostatku vozača i radnica na održavanju čistoće medicinskog prostora, što je od velike važnosti za kvalitet usluge prema krajnjem korisniku. Inicijativa za uvrštavanje COVID-a 19 na listu profesionalnih oboljenja je važna radi pružanja sigurnosti radnicima u direktnom kontaktu sa oboljelima.

Koristimo priliku da naglasimo kako se u Hrvatskoj i Srbiji, ali i u entitetu Republika Srpska i ostalim Kantonima u FBiH, mnogo učinilo na podršci zdravstvenom sistemu i uposlenicima u tom sistemu – istaknuto je u saopćenju.

Jedina pomoć uposlenicima zdravstvenog sektora tokom borbe s COVID-om 19 je došla upravo od ovog sindikata koji od samog početka kontinuirano učestvuje u nabavci i distribuciji zaštitnih sredstava i opreme, ali i isplatom simbolične novčane pomoći oboljelim kolegama, kako bi i na taj način iskazali zahvalnost za nesebično zalaganje i profesionalizam. U ovu svrhu je dosad uloženo više od 32.000 KM iz sredstava sindikalne članarine, navode također iz ovog sindikata.

– Napominjemo da se nepotrebnim gomilanjem administrativnih postupaka dodatno smanjuje broj efektivnih usluga prema krajnim korisnicima usluga te da je nedopustivo insistiranje na pojedinim procedurama od inspekcija, s obzirom na to da je riječ o potpuno novoj situaciji koja nije predviđena niti tretirana bilo kojim zakonskim aktima osim Zakonom o sprečavanju širenja zaraznih bolesti – navodi u saopćenju Predsjedništvo Sindikata radnika u zdravstvu Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.