kanton sarajevo

Od 8. februara u školi i učenici 9. razreda OŠ, te 3. i 4. srednje škole: Obavezno nošenje maski

hnk-skola 1

– Mišljenja smo i donijeli smo takvu odluku, pozivajući se na evropske i američki standarde epidemiološke zaštite učenika u školama, da je obavezno nošenje maski tokom boravka u školskim prostorima – kazao je Vraznić

U Kantonu Sarajevo nastava u drugom polugodištu počela je kako je i planirano 1. februara i to na način kako je završilo prvo polugodište. Od 8. februara u školske klupe se vraćaju učenici 9. razreda osnovnih škola te 3. trogodišnjih i 4. četverogodišnjih srednjih škola na području Kantona Sarajevo, saopćila je na današnjoj pres-konferenciji ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.

Istakla je da će se nastava odvijati uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera.

– Uputstvo za izvođenje nastave je dorađeno, uz inpute Udruženja roditelja KS, te smo ga poboljšali. Sve upute su predmet stalnih promjena u skladu sa epidemiološkom situacijom. Uputstvo koje smo izdali prije početka nastave u drugom polugodištu imali smo potrebu i doraditi jer su se desile određene promjene i na nivou Federalnog kriznog štaba, i kroz saradnju sa Kriznim štabom KS, Ministarstvom zdravstva KS uz ono što smo imali kao inpute od naših roditelja, Udruženja roditelja KS, iz škole, mi smo te upute doradili i još ih bolje prilagodili. Već smo odavno najavili da su sve ove upute predmetom stalnih promjena kako se bude mijenjala epidemiološka situacija mi ćemo tako mijenjati i unapređivati naše odluke, naša uputstva i sve smjernice koje izdajemo školama – kazala je Hota-Muminović.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je kako će pratiti epidemiološku situaciju u KS i prilagođavati se mjerama u skladu s njom.

– Pratit ćemo epidemološku situaciju u KS i ako bi došlo eventualno do povećanja broja novootkrivenih pozitivnih na Covid-19 tako ćemo i prilagođavati nove mjere – kazao je Vranić.

Prema njegovim riječima, jedno od najčešćih pitanja upućeno prema Ministarstvu zdravstva je bilo da li djeca treba da nose maske od šeste godine.

– Mišljenja smo i donijeli smo takvu odluku, pozivajući se na evropske i američki standarde epidemiološke zaštite učenika u školama, da je obavezno nošenje maski tokom boravka u školskim prostorima – kazao je Vraznić.

Dodao je da su pripremljeni i brzi testovi, a prije početka nastave će se vršiti epidemiološka anketa nastavnog osoblja.

– Svi oni koji budu imali neke znake Covida su obavezni i zakonski i moralno da to prijave da bismo učinili testiranje potencijalnih pozitivnih pacijenata, a kako bismo isključili mogućnost da bi neko od nastavnika proširio zarazu – kazao je Vranić.