Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u obnovljenoj "vijećnici"

Počela prva sjednica Gradskog vijeća Mostara nakon skoro devet godina

mostar gradsko vijece (1)

Čast da “otvori” Vijećnicu, iako su vrata ovog objekta dugo već otvorena, imalo je 35 vijećnika novog saziva Gradskog vijeća

Po prvi put su od obnavljanja zgrade Gradske vijećnice u Mostaru, u salu predviđenu za održavanje sjednica sjeli gradski vijećnici Mostara. Podsjećamo, Vijećnica je obnovljena još u vrijeme dok je radio posljednji saziv Gradskog vijeća, međutim u njoj se zbog određenih nesuglasica i neslaganja nije zasjedalo, javlja Anadolu Agency (AA).

Čast da “otvori” Vijećnicu, iako su vrata ovog objekta dugo već otvorena, imalo je 35 vijećnika novog saziva Gradskog vijeća. Oni su danas započeli konstituirajuću sjednicu, koju bi prema planu trebalo činiti pet tačaka dnevnog reda.

To su verifikacija mandata vijećnika, davanje i potpisivanje svečane zakletve, formiranje klubova konstitutivnih naroda, izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća te eventualno i izbor gradonačelnika.

Na izborima za Gradsko vijeće Mostara održanim u decembru 2020. godine, HDZ BiH osvojio je 13 mandata, Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) – 11, BH blok (SDP BiH, Naša stranka) – 6, HRS – 3 te Prva mostarska partija i lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” po jedan mandat.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika pa je teško vjerovati da će se danas izabrati novi prvi čovjek grada.

Gradsko vijeće Mostara posljednju sjednicu održalo je 2012. godine, nakon čega je Mostar odlukom Ustavnog suda BiH o nejednakosti glasa svih birača, upao u “crnu rupu” bez lokalnih izbora, što je trajalo sve donedavno.