Globus

od 15. februara

Britanija uvodi obavezni hotelski karantin za putnike iz zemalja visokog rizika

05/02/2021

Vlada premijera Borisa Johnsona prošlog je mjeseca uvele dodatne mjere borbe protiv pandemije COVID-19 i širenja mutiranih sojeva koronavirusa

Stanovnici Velike Britanije će od 15. februara po povratku iz područja sa takozvane “crvene liste“ zemalja rizika od pandemije morati provesti deset dana u hotelskom karantinu.

Izolacija je obavezna za osobe koje se u Veliku Britaniju vraćaju iz zemalja Južne Amerike, zatim sa juga Afrike, Portugala i Ujedinjenih Arapskih Emirata. To su zemlje koje je britanska vlast proglasila visokorizičnim za širenje koronavirusa, uključujući i širenje mutiranih sojeva tog virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Povratnici u Veliku Britaniju će desetodnevnu izolaciju provoditi u hotelima koji od vlasti dobiju dozvolu za takvu vrstu smještaja, a sami će snositi hotelske troškove.

Vlada premijera Borisa Johnsona prošlog je mjeseca uvele dodatne mjere borbe protiv pandemije COVID-19 i širenja mutiranih sojeva koronavirusa.

Hoteli za karantin će biti smješteni u blizini luka i aerodroma u Londonu, Birminghamu, Bristolu, Manchesteru, Edinburghu, Glasgowu i Aberdeenu.

Prema dosadašnjim mjerama, stanovnici Velike Britanije su dužni po povratku u zemlju da provedu deset dana u samoizolaciji i popune formular o lokalitetu na kojem će biti izolirani. Obavezan je i negativni nalaz testa na koronavirus. Novom mjerom hotelskog karantina britanske vlasti žele dodatno kontrolirati proces izolacije.

U Velikoj Britaniji je od početka pandemije zabilježeno 110.250 smrtnih slučajeva izazvanih zarazom koronavirusom. Samo u proteklih sedam dana je umrlo više od 7.000 oboljelih, uključujući i 915 smrtnih slučajeva registriranih u protekla 24 sata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.