Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od 15. februara

Britanija uvodi obavezni hotelski karantin za putnike iz zemalja visokog rizika

london

Vlada premijera Borisa Johnsona prošlog je mjeseca uvele dodatne mjere borbe protiv pandemije COVID-19 i širenja mutiranih sojeva koronavirusa

Stanovnici Velike Britanije će od 15. februara po povratku iz područja sa takozvane “crvene liste“ zemalja rizika od pandemije morati provesti deset dana u hotelskom karantinu.

Izolacija je obavezna za osobe koje se u Veliku Britaniju vraćaju iz zemalja Južne Amerike, zatim sa juga Afrike, Portugala i Ujedinjenih Arapskih Emirata. To su zemlje koje je britanska vlast proglasila visokorizičnim za širenje koronavirusa, uključujući i širenje mutiranih sojeva tog virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Povratnici u Veliku Britaniju će desetodnevnu izolaciju provoditi u hotelima koji od vlasti dobiju dozvolu za takvu vrstu smještaja, a sami će snositi hotelske troškove.

Vlada premijera Borisa Johnsona prošlog je mjeseca uvele dodatne mjere borbe protiv pandemije COVID-19 i širenja mutiranih sojeva koronavirusa.

Hoteli za karantin će biti smješteni u blizini luka i aerodroma u Londonu, Birminghamu, Bristolu, Manchesteru, Edinburghu, Glasgowu i Aberdeenu.

Prema dosadašnjim mjerama, stanovnici Velike Britanije su dužni po povratku u zemlju da provedu deset dana u samoizolaciji i popune formular o lokalitetu na kojem će biti izolirani. Obavezan je i negativni nalaz testa na koronavirus. Novom mjerom hotelskog karantina britanske vlasti žele dodatno kontrolirati proces izolacije.

U Velikoj Britaniji je od početka pandemije zabilježeno 110.250 smrtnih slučajeva izazvanih zarazom koronavirusom. Samo u proteklih sedam dana je umrlo više od 7.000 oboljelih, uključujući i 915 smrtnih slučajeva registriranih u protekla 24 sata.