Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

krizni štab najavio

Od danas restriktivnije mjere u FBiH

Sarajevo: Ponovno jeobavezno nošenje maski i na otvorenom
15.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Od danas je u Sarajevu ponovo obavezno nosenje maski i na otvorenom, usljed povecanja broja zarazenih virusom Covid-19. Photo: Armin Drugut/PIXSELL

Danas u 14 sati najavljeno je obraćanje

Zbog pogoršane epidemiološke situacije vezane za pandemiju koronavirusa od danas se uvode restriktivnije mjere u Federaciji BiH.

Restriktivnije mjere odnosiće se na kretanje i okupljnje osoba.

Detalje odluka nisu htjeli iznositi iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a danas u 14 sati najavljeno je obraćanje javnosti predstavnika ove institucije.

– Ne mogu ništa konkretnije reći izuzev toga da očekujemo da ćemo donijeti restriktivnije mjere za građane FBiH koje se tiču ograničenja kretanja i ograničenja okupljanja, a detalje ćemo saopćiti sutra na press konferenciji u 14 sati u Sarajevu . To je sve što mogu reći – kazao je jučer Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH za Fokus.

Prema saznanjima Fokusa, dobivenim iz razgovora i s drugim članovima Kriznog štaba, ali koji nisu željeli javno istupati restriktivnije mjere u odnosu na sadašnje trebale bi doprinijeti sprečavanju širenja korona virusa, ali još uvijek se ne razmišlja o potpunoj zabrani kretanja građanima, kako su to uvele neke evropske zemlje uz izuzetke odlaska do apoteka ili trgovina s životnim namirnicama.

Trenutno je na području FBiH obavezno nošenje maski u otvorenom i zatvorenom prostoru, a ograničeno je okupljanje na 50 osoba na otvorenom prostoru, te 30 u zatvorenom.