Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko distrikt

Od danas zabranjena sva javna okupljanja, poseban režim rada ugostiteljskih objekata

tuzla_otvoreni_kafici_ilustracija

Zabranjena su i masovna okupljanja u ugostiteljskim i sličnim objektima koja po broju učesnika mogu predstavljati opasnost u smislu širenja koronavirusa

Naredbom Štaba za zaštitu i spašavanje od danas su na području Brčko distrikta zabranjena sva javna okupljanja.

U saopćenju za javnost Vlade Brčko distrikta BiH pojašnjava se da je zabranjeno svako organizirano okupljanje više od 20 ljudi, koje se održava radi javnog izražavanja i promovisanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa.

Također, nisu dozvoljene organizacije javnih priredbi, koje predstavljaju okupljanja radi ostvarivanja prihoda u okviru registrirane djelatnosti, koje, s obzirom na očekivani broj učesnika ili karakter javnog okupljanja, zahtijeva poduzimanje dodatnih mjera osiguranja.

Zabranjena su i druga masovna okupljanja u ugostiteljskim i sličnim objektima koja po broju učesnika mogu predstavljati opasnost u smislu širenja koronavirusa.

Naredbom Kriznog štaba nalaže se privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Brčko distrikta BiH, da svoj rad organiziraju tako što će osigurati fizičku udaljenost u ugostiteljskim objektima, odnosno za jednim stolom dopušteno je sjedenje najviše dvije osobe, osim ako su u pitanju roditelji i maloljetna djeca ili osobe koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak od dva metra između stolova.

Također, vlasnici ugostiteljskih objekata na ulaz u objekt moraju postaviti brojčanu oznaka koja predstavlja ukupan broj osoba (gosti i zaposleni u objektu) koja mogu biti u objektu u isto vrijeme, a ta se brojka dobiva tako što se površina objekta na kojoj se pruža ugostiteljska usluga podijeli s 2,5.

Novim mjerama propisano je da udaljenost muzičara i izvođača od gostiju u ugostiteljskom objektu mora biti 4 metra, a razmak između muzičara i izvođača 2 metra.

Ured gradonačelnika – Inspektorat je zadužen da započne s pojačanim kontrolama poštovanja mjera i naredbi Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, i to tako da kontrolu istog objekta obavljaju najmanje dva puta tokom jednog dana, stoji u saopćenju.