BiH

Pronađeni posmrtni ostaci

Tužiteljstvo BiH izdalo zapovjed za osiguranje lokacije na Rostovu

20/07/2020

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, nakon zaprimanja potrebnih informacija, podnijet će zahtjev za ekshumaciju prema Sudu BiH

Tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine, nakon dobijanja informacije da su na lokalitetu Rostova pronađeni posmrtni ostaci koji bi mogli pripadati nestalim žrtvama hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, kontaktiran je od Instituta za nestale osobe i policije MUP-a SBK/KSB na navedenom području, te je izdao zapovjed da se lokacija osigura, okruži policijskom zaštitnom trakom, te vrši policijski nadzor lokacije.

Postoje informacije da se na navedenoj lokaciji, koja je u privatnom vlasništvu, nalaze posmrtni ostaci nestalih osoba hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, za kojima se više od dvije decenije bezuspješno traga.

Tokom dana već su ostvareni kontakti sa nadležnim osobama iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH i ostalim nadležnim institucijama, kako bi se što prije završile aktivnosti potrebne za izdavanje naredbe za proces ekshumacije.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, nakon zaprimanja potrebnih informacija, podnijet će zahtjev za ekshumaciju prema Sudu BiH, kako bi se moglo pristupiti daljim aktivnostima na realizaciji ekshumacije.

Do izvršenja ekshumacije, bit će zaustavljeni građevinski ili drugi radovi planirani na navedenom lokalitetu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.