Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lokalni izbori

Od dobro poznatih lica do povratka “otpisanih”: Ko su kandidati za načelnike u KS

kandidati nacelnici ks
Foto: N1

Najzanimljivija utrka vodit će se u površinom maloj, ali politički gledano važnoj općini za strančke subjekte

Pred nama su Lokalni izbori koji će biti održani šestog oktobra. Zanimljiva politička utrka je već počela, naročito u Kantonu Sarajevo. Tu je dogovoren “sudar” dvije “Trojke”, one vladajuće i opozicione.

Vladajuću “Trojku” čine Narod i pravda, SDP i Naša stranka dok onu opozicionu čine SDA, Stranka za BiH i Demokratska fronta. Osim ovih blokova, tu su i druge stranke, ali i novoosnovane koje poput Pokreta Naprijed nude već poznata i ranije birana lica, piše N1.

Općina Stari Grad Sarajevo

Nakon što je prethodni načelnik Ibrahim Hadžibajrić završio u pritvoru i na optuženičkoj klupi u ovoj općini izglasan je referendum u kojem je Hadžibajrić opozvan. Nakon toga, na vanrednim izborima za novog načelnika izabran je Irfan Čengić, SDP-ovac kojeg je podržala Naša stranka, Narod i pravda, ali i Demokratska fronta. Čengiću je na vanrednim izborima protukandidat bio Dženan Selimbegović. Kako na vanrednim tako i na predstojećim Lokalnim izborima u oktobru, Čengić i Selimbegović će odmjeriti snage u ovoj lokalnoj zajednici.

Centar Sarajevo

Bakir Izetbegović, lider SDA je svojevremeno ovu općinu u KS nazivao važnijom od desetak drugih općina. Nakon što su SDA i njihov tadašnji načelnik Nedžad Ajnadžić izgubili od Srđana Mandića, iz Naše stranke kojeg su tada podržali NiP i SDP, sada SDA zajedno sa Strankom za BiH, Demokratskom frontom na poziciji načelnika ove općine istura Dennisa Gratza.

Naime, Gratz zvanično nije zajednički kandidat, ali je dogovor da neće predlagati svog kandidata. Tako će Gratz na megdan Mandiću koji sada nema podršku lokalnog NiP-a iz Centra.

Novo Sarajevo

Najzanimljivija utrka vodit će se u površinom maloj, ali politički gledano važnoj općini za strančke subjekte.

Iako nije zvanično predstavljena, kao kandidat vladajuće “Trojke” biće aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Međutim, tu nije kraj iznenađenjima. U političku utrku u ovoj općini vraća se nekadašnji načelnik ove općine Nedžad Ajnadžić koji je izgubio od aktuelnog načelnika Tanovića koji je trenutno u SDP-u.

Ajnadžić je nakon gubitka načelničke pozicije bio direktor sarajevskog “Zraka” a potom je promijenio politički dres prešavši iz SDA u Pokret Naprijed, stranku još jednog bivšeg SDA-ovca Šemsudina Mehmedovića.

Kada je riječ o SDA po principu ranije objašnjenog političkog djelovanja ova stranka neće imati kandidata, ali će zato kandidata imati Stranka za BiH i to Muamera Bandića.

Novi Grad Sarajevo

Trenutni načelnik ove općine Semir Efendić će kao protukandidata iz stranaka vladajuće “Trojke” imati Mirzu Selimbegovića. Treba podsjetiti da je prije četiri godine Efendić pobijedio za nešto više od hiljadu glasova od tadašnjeg kandidata “Trojke” Adnana Delića. Tada je Efendić bio kadar SDA a sada je lider SBiH koji osim podrške SDA ima i podršku DF-a.

Ilidža

Aktuelni načenik Ilidže Nermin Muzur, kadar NiP-a kojeg će podržati stranke vladajuće “Trojke” će kao protukandidata imati Samira Lokvančića iz SDA. Podsjećamo, Muzur je na prošlim izborima pobijedio Senaida Memića iz SDA koji je nakon izbora završio na optuženičkoj klupi, čije suđenje je u toku.

Vogošća

Nakon Općih izbora 2022. godine tadašnji načelnik Vogošće Edin Smajić iz SDA je postao federalni zastupnik. Potom su uslijedili vanredni izbori te je pobijedio Migdad Hasanović koji će ponovo u trku. Još se čeka zvanični kandidat SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde.

Ilijaš

Zanimljiva politička dešavanja nisu zabišla ni Ilijaš. Tako je u ovoj općini prije četiri godine za samo 46 glasova pobijedio Akif Fazlić iz SDA, kojem je protukandidat bio Amar Dovadžija iz stranka “Trojke”. Dovadžija će ponovo tražiti podršku građana, ali sada će mu umjesto Fazlića na crtu izaći Nermin Hodžić.

Trnovo FBiH

Dugogodišnji načelnik ove općine Ibro Berilo želi još jedan mandat na čelu lokalne zajednice koja je najviše poznata po Bjelašnici. Još se čeka zvanični kandidat odnosno kako će stranke “Trojke” ovdje nastupiti.

Hadžići

Iznenađenje dolazi iz Hadžića. Umjesto aktuelnog načelnika Hamde Ejubovića iz SDA ova stranka isturila je federalnog zastupnika Eldara Čomora. Stranke okupljene oko “Trojke” još nisu predstavile svog kandidata.

U konačnici, osim načelničkih pozicija nakon što građani određenim političkim subjektima u oktobru daju povjerenje biće poznat i omjer snaga u Općinskim vijećima u kojima će se onda formirati vladajuće koalicije koje mogu biti potpuno različite od izabranog načelnika lokalne zajednice.