BiH

Zavod za javno zdravstvo

Od gripe u Federaciji BiH umrlo 13 osoba

13/03/2019

Oboljeli se registriraju u svim kantonima u Federaciji BiH

Od početka sezone, Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljeno je 13 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod četiri podtip A(H1N1)pdm09, dok kod 6 pacijenata nije urađena subtipizacija. Četiri slučaja registrovana su u Kantonu Sarajevo, sedam u Tuzlanskom i dva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu”, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Naveli su i da se u Federaciji BiH i dalje bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi, uz smanjenje aktivnosti u odnosu na prethodnu sedmicu. Oboljeli se registriraju u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Referalnoj laboratoriji za gripu do sada je testirano 357 uzoraka, od kojih je 135 pozitivno na virus gripe tip A, i to 75 uzoraka na podtip A(H3N2) i 60 na podtip A(H1N1)pdm09.

Do sada je prijavljeno ukupno 125 SARI slučajeva pozitivnih na virus gripe. SARI slučajevi pozitivni na virus gripe prisutni su u svim dobnim skupinama, najviše u skupini 25-64 i 65+.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.