BiH

KS

Od naredne sedmice pojačane inspekcijske provjere na terenu

05/05/2020

Obaveza poslodavaca je da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora propisno deklarisanim dezinfekcionim sredstvom

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIPKS)početkom sljedeće sedmice će, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo te sprečavanja nastanka štetnih posljedica po javno zdravlje, u koordinaciji sa federalnim inspektorima, vršiti pojačane provjere kod subjekata kojima je Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od 29. aprila dozvoljen rad (trgovine na veliko i malo koje vrše promet svih proizvoda, uslužne djelatnosti, mali obrti u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima), kazala je Feni glasnogovornica KUIPKS-a Vildana Brdarić.

Napomenula je da su subjekti obuhvaćeni Naredbom, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, obavezni osigurati i ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), poštivanje socijalne distance od dva metra, kao i osigurati sredstva za dezinfekciju ruku i obuće na ulazu u objekat. Također, obaveza poslodavaca je da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora propisno deklarisanim dezinfekcionim sredstvom.

Brdarić je istakla da cilj najavljenih aktivnosti nije poduzimanje represivnih mjera i sankcioniranje subjekata, već će inspektori primarno određivati prevenitivne i korektivne mjere.

– To znači da će se u slučaju eventualno konstatovanih nepravilnosti kod subjekata nadzora najprije djelovati poduzimanjem upravnih preventivno-korektivnih mjera, dok će se represivnim mjerama djelovati prema subjektima koji se donesenih mjera ne pridržavaju – kazala je Brdarić.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u slučaju neprovođenja općih mjera za sprečavanje zaraze, moguće je izreći novčane kazne koje iznose od 3.000 do 10.000 KM za pravne subjekte, od 500 do 2.000 KM za odgovorne osobe u pravnom subjektu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.