Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

formirane radne grupe

Od paralelnog Izbornog zakona u BiH neće biti ništa. Hoće li biti usaglašen novi?

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Nekadašnji član Centralne izborne komisije Vehid Šehić smatra da izbori ne mogu biti provedeni po entitetskom zakonu iako on kao takav može da postoji, ali mora da bude usklađen sa državnim zakonom

Usaglašavanje izmjena Izbornog zakona BiH – koji bi zamijenio one koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, traje kroz kontakte radnih grupa. Saopćio je to danas ministar vanjskih poslova i predsjednik Narodna i Pravde Elmedin Konaković.

Hoće li biti usaglašen – još niko nije siguran. Prema navodima koji danas dolaze iz HDZ-a, put je uključivanje još jednog domaćeg prijedloga u parlamentarnu proceduru, javlja BHRT.

“Ponedjeljak je”. To je odgovor Konakovića na konstataciju da su vladajući najavili dogovor o Izbornom zakonu do petka. Radne grupe kontaktiraju, ali usaglašenog prijedloga još nema, dodao je.

Sporna pitanja

-Ako to budu ponovo prijedlozi koji tretiraju rješavanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, a ne rješavaju presude Sejdić-Finci i ostale, dakle mi o tome naravno ne želimo razgovarati niti ćemo tako nešto podržati, rekao je Konaković.

Iz pregovaračkog tima HDZ-a informacije da bi prijedlog upućen u parlamentarnu proceduru ipak sadržavao i sporna pitanja.

-Pa je rečeno da se u idućih desetak dana ipak ona rješenja oko kojih se razgovaralo, a uključuju i način izbora članova Predsjedništva ovo što ste vi govorili a tiče se presude Ustavnog suda, da se pokuša kroz Vijeće ministara takav zakon gurnuti u parlamentarnu procedure, pa da se kroz redovitu parlamentarnu proceduru vidi šta se može popravljati oko toga, tvrdi Darijana Filipović, potpredsjednica HDZ-a BiH.

Prostora za dogovor ostavljaju i u RS. Iako su usvojili entitetski zakon kod njegovog proglašenja i stupanja na snagu i dalje koriste rječju “ako”. Ključeve dogovora prepuštaju Trojci.

Državni zakon iznad entitetskog

-Moguće da oni nađu način da izađu iz toga i da ispoštuju on što smo se mi dogovorili prvo u Laktašima, pa onda u Sarajevu što je razvaljivao ambasador SAD Murphy, i mi ćemo to pozdraviti. Jer bi to na neki način bila legalizacija volje građana u BiH i ajde da mi progutamo neku žabu iz RS, ali to ne bi bio Schmidtov zakon, mišljenja je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a i Ujedinjene Srpske.

Visoki predstavnik ranije je pozdravio inicijativu da izborni zakon bude plod domaćeg dogovora. Ali isto tako upozorio da ne smije biti odstupanja od OEBS-ovih preporučenih standarda niti pregovora o nadležnostima Centralne izborne komisije.

Nekadašnji član Centralne izborne komisije Vehid Šehić smatra da izbori ne mogu biti provedeni po entitetskom zakonu iako on kao takav može da postoji, ali mora da bude usklađen sa državnim zakonom.

-Ovdje će proraditi razum. Ne može biti paralelni izborni sistem u BiH, to je apsolutno neprihvatljivo, rekao je Šehić.