Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aida Pilav

Od petero zaražene djece u KS jedno se već oporavilo

pilav1 (1)

Istakla je da je u KS od koronavirusa oboljela i jedna trudnica, ali da je kod nje blaža klinička slika i da je u procesu izlječenja

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo na prisustvo novog tipa koronavirusa testirano je 128 osoba, a pozitivne su tri, rekla je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav, javlja Anadolu Agency (AA).

“Broj hospitaliziranih na Klinici Podhrastovi je 16, na respiratoru su dva sugrađanina. Potpuno oporavljenih u posljednja 24 sata nije bilo, a nije bilo ni smrtnih ishoda”, kazala je Pilav na konferenciji za medije te dodala:

“Kumulativni broj testiranih u KS od 30. 01. do 18. 04. u KS iznosi 2.111, od toga pozitivnih 106. Osam je retestirano. Potpuno izliječenih je 15 i smrtni ishoda je četiri u KS”, rekla je Pilav.

Napravila je presjek stanja u Kantonu Sarajevo za prethodni period u odnosu na Federaciju BiH.

“Kao što sam već rekla, ukupan broj testiranih u KS iznosi 2.111, što je u odnosu na ukupan broj testiranih u Federaciji BiH 22 posto. Broj potvrđenih slučajeva u KS u prethodnom periodu je 106, što je u odnosu na broj potvrđenih slučajeva u Federaciji 14 posto i smrtnih slučajeva je četiri, što u odnosu na Federaciju, gdje je 29, također čini četiri posto”, kazala je Pilav.

Kada je riječ o djeci, kazala je da je petero djece oboljelo od koronavirusa u dobi do 14 godina, od kojih je jedno dijete već oporavljeno.

“Srećom klinička slika kod djece je blaga. Jedno dijete koje je rođeno 2018. godine, djevojčica je izliječena. Imamo još četvero djece u rasponu rođene od 2006. do 2019. godine. Riječ je o dvoje djece u Općini Novi Grad, jedno u Općini Ilidža i jedno iz Hadžića”, rekla je Pilav.

Istakla je da je u KS od koronavirusa oboljela i jedna trudnica, ali da je kod nje blaža klinička slika i da je u procesu izlječenja.

Dodala je također da je na COVID-19 pozitivno sedam ljekara i jedna medicinska sestra u KS-u.