zimska oprema

Od ponedjeljka u BiH stiže promjena u saobraćaju, kazne će biti do 500 KM

Sarajevo: Otežano prometovanje automobilima zbog snijega koji pada
26.12.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Snijeg na cestama u BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Niske temperature u jutarnjim satima nalažu maksimalno opreznu vožnju, posebno u višim planinskim predjelima Bosne

Zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 1. novembra, podsjetili su iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

Prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

– Pneumatici sa zimskim profilom (oznaka M+S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine) na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili

– Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme u vrijeme kada je zimska oprema zakonski obavezna, narediće vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i da otkloni neispravnost. Odnosno, da upotrijebi zimsku opremu.

Kazna za neupotrebu zimske opreme je 40 KM, a ako prouzrokujete saobraćajnu nesreću zbog neodgovarajuće opreme vozila, kazne su od 50 do 200 KM.

Zbog neposjedovanja zimske opreme sa 500 KM će biti kažnjena preduzeća ili druga pravna lica u skladu sa zakonskim propisima. A ista kazna će se izreći i fizičkom licu koje samostalno obavlja djelatnost prevoza.