Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja luka

Od sutra COVID ambulante za pozitivne na koronavirus (FOTO)

kovid ambulanta (3)

Nove COVID ambulante za primarnu zdravstvenu zaštitu pozitivnih na koronavirus od sutra će biti u funkciji u naselju Dolac

U naselju Dolac u Banjoj Luci od sutra će biti u funkciji COVID ambulante za primarnu zdravstvenu zaštitu pacijenata koji su oboljeli od virusa korona, pacijentima će na raspolaganju biti jedan tim porodične medicine, te po potrebi i pozivu ginekolog, radiolog, psiholog i psihijatar, a uzimaće se i uzorci krvi za laboratorijske analize, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije sutra će biti održana sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije najavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke koji je danas posjetio COVID ambulante Doma zdravlja Banja Luka.

“Očekujem da će sigurno biti novih mjera, ono što se nadam u ovom momentu je da one neće biti toliko radikalne. Tri naša cilja su zaštita života, zaštita zdravlja stanovništva da što manje ljudi oboli i treći je minimizacija ekonomskih i socijalnih posljedica, jer ako broj oboljelih smanjimo za 50, a broj nezposlenih povećamo za 5.000 – nismo postigli cilj. Prema tome ovo je vrlo komplikovana borba koja traži mjere sa mjerom i koja će uključivati ekonomski i socijalni aspekt, da radno sposobno stanovništvo može da radi a da istovremeno zaštitimo sve koje treba zaštiti posebno rizične grupe”, rekao je Radojičić.

Istakao je da Banja Luka trenutno ima više od 800 osoba pozitivnih na koronavirus, a obzirom da broj raste i realno je očekivati da ove ambulante bude još više opterećene u budućem periodu.

“Sasvim je izvjesno da se to neće brzo završiti postalo je globalno jasno da virus ne možemo zaustaviti, iskorijenitit u ovom momentu, ono što možemo je da pružimo zdravstvenu zaštitu stanovništvu i da usporimo njegovo širenje u populaciji kako ne bismo preopteretili zdravstvene kapacitete, a time i doveli u pitanje mogućnost zdravstvene zaštite za stanovništvo”, rekao je Radojičić.

On je dodao da je u toku javni poziv za postavljanje nastrešnica oko svih objekata koji su opterećeni gdje građani sada čekaju vani, kao i da se nada da će nastrešnice biti postavljene u novembru.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banja Luka, kazala je da će u COVID ambulantama zdravstvene usluge dobijati svi pacijenti pozitivni na koronavirus kojima je pogoršano zdravstveno stanje ili koji imaju bilo kakvu drugu zdravstvenu tegobu koja se može rješiti pregledom doktora ili pružanjem usluga na nivou primarne zdravstvene zaštite.

“Epidemiološka situacija sa virusom korona se u Banjaluci pogoršala u posljednje tri nedjelje. Trenutno u gradu ima 809 aktivnih pozitivnih lica, a više od 1.300 osoba je u izolaciji”, rekla je Nevena Todorović i dodala da su sve službe Doma zdravlja u Banjoj Luci preopterećene.

Odgovarajući na pitanja novinara Radojičić je u funkciji predsjednika gradskog odbora SNSD-a rekao da je na jutrošnjoj sjednici gradskog izbornog štaba ove stranke odlučeno da se obustave svi javni skupovi i tribine na području grada do 27. oktobra kada će ponovo razmotriti situaciju zbog pogoršane epidemiološke situacije.

“SNSD je pozvao i ostale političke subjekte u Banjaluci da za prioritet stave primarnu zdravstvenu zaštitu”, kazao je Radojičić.