izolacija za nevakcinisane

Od sutra nova pravila za ulazak u Njemačku, tiču se i građana Bosne i Hercegovine

njemacka-policija

Ulazak iz zemalja koje nisu u EU, Šengenu i drugim kojima Njemačku omogućava neometan ulazak je moguć je samo za potpuno vakcinisane osobe u bilo koju svrhu, uključujući posjete ili turizam

Sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele koronavirus, a dolaze u Njemačku iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, od sutra će morati u desetodnevnu izolaciju nakon ulaska u zemlju, saopšteno je iz Instituta za infektivne bolesti Robert Koch.

Samoizolacija može biti prekinuta nakon pet dana ako se priloži negativan PCR test.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u zemlju, a vakcinisani i osobe koje su preležale virus korona mogu prilikom prijave priložiti i potvrdu o vakcinaciji ili prebolovanoj bolesti, čime su oslobođeni samoizolacije nakon povratka.

Ulazak iz zemalja koje nisu u EU, Šengenu i drugim kojima Njemačku omogućava neometan ulazak je moguć je samo za potpuno vakcinisane osobe u bilo koju svrhu, uključujući posjete ili turizam.

Što se tiče BiH, uslov je da je osoba vakcinisana i da je prošlo najmanje 14 dana od druge doze.

Za nevakcinisane osobe ulazak je moguć samo u posebnim slučajevima, a preduslov je da postoji takozvana apsolutna potreba.

Od 12. septembra prije ulaska u Njemačku mora se ispuniti digitalna prijava.