Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

republika srpska

Od sutra nova pravila za vozače, oni kojima posao ovisi od vozačke dozvole već strahuju

radari

Na području Banje Luke sa radom će početi devet stacionarnih radara

Pooštrena kontrola kreće za vozače na teritoriji Republike Srpske. Od sutra počinje s radom stacionarni radarski sistem u Banjaluci, a zatim će i u ostalim gradovima. Novina je ukupno 100 stacionarnih radara i deset presretača. Dok veliki broj građana pozdravlja oštrije kontrole, oni kojima posao zavisi od vozačke dozvole, strahuju, javlja N1.

Đorđe Božić, radi kao dostavljač hrane. Na cestama provede šest dana u sedmici, a brzina dostave na adresu kupca je ključna. Na suprotno opisu posla su saobraćajna pravila i radari koji bilježe prekršaje.

“Mnogo loših vozača ima u ovom gradu koji ne znaju šta rade, ne znam ko im je dao vozačku i još sad radari, ovi stacionarni kad krenu sa radom ne znam šta će biti“, izjavio je Đorđe Božić, dostavljač brze hrane. Na naše pitanje koliko njemu i njegovim kolegama koji žive od ovoga posla to prijeti da ostanu bez vozačke, odgovorio je: “Svakog dana u više navrata”.

Na području Banje Luke sa radom će početi devet stacionarnih radara. Stacionarni radarski sistem može da automatski detektuje brzinu, za sva vozila u vidnom polju, do 320 km/h u svim saobraćajnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku, detektuje nepoštovanja zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama koje su regulisane semaforom, te da prepoznaje registarske oznake za sva vozila u dolasku i odlasku.

“Treba napomenuti da su fotografije vrlo jasne, tako da se jasno može uočiti ukoliko bi neko dao netačne podatke da je vozilo neko drugo lice i u tom slučaju će se ići na krivično djelo davanja lažnih podataka“, istakla je Mirna Šoja, portparolka MUP-a RS.

Novitet na banjalučkim ulicama je i kamera koja detektuje vezanje pojasa i korištenje mobilnog telefona. Svakodnevno zabilježi na stotine ovih prekršaja.

U Banjoj Luci je jedna ovakva kamera i za 31. avgust do 14 sati je zabilježila 224 prekršaja kada je u pitanju vezanje pojasa, te 37 vozača koji su u toku vožnje koristili mobilni telefon.

“Podsjećamo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, u okviru projekta ‘Unapređenje bezbjednosti saobraćaja upotrebom radarskih uređaja i primjenom savremenih tehnologija za evidentiranje prekršaja, prenos i obradu podataka o prekršajima’, izvršilo nabavku 100 stacionarnih radara i 10 presretača”, navodi se u saopštenju entietskog MUP-a,