BiH

Sastanak predstavnika MUP-a KS i USK

Od Vijeća ministara i Parlamenta BiH traže jaču kontrolu istočne granice

10/05/2019

Delegaciju iz Sarajeva činili su Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Džafer Horvat iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo

Najviši predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i uprava policija Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona sastali su se danas sa premijerom USK Mustafom Ružnićem, s kojim su razgovarali o aktivnostima policije u kontrolisanju sigurnosne situacije u uvjetima suloženjenim migrantskom krizom, javlja Anadolu Agency.

Delegaciju iz Sarajeva činili su Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Džafer Horvat iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a iz MUP-a USK bio je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i policijski komesar Mujo Korićić.

„U proteklih nekoliko mjeseci zajedno smo radili na reduciranju priliva migranata na područje Unsko-sanskog kantona. Danas smo razgovarali o tome kako zajednički nastupati prema višim nivoima vlastima i Ministarstvu sigurnosti BiH, jer u oba kantona stiže turistička sezona, a priliv migranata je sve veći i koje mjere treba da poduzmemo u tom pogledu”, rekao je premijer Mustafa Ružnić.

Prema riječima Nermina Kljajića, zajednički nastupi prema višim nivoima vlasti odnose se na zahtjev za pojačanom kontrolom istočne granice BiH i donošenjem strategije upravljanja migrantskom krizom, koje će tražiti od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

„U ponedjeljak, s obizom na to da imamo i vanrednu sjednicu Parlamenta Federacije, tražit ćemo da se formira operativno tijelo na nivou Federacije BiH u čiji sastav bi ušlo deset kantonalnih policijskih agencija na čelu sa federalnim MUP-om i poslat ćemo jasnu poruku, ako se ne bude granica kvalitetnije štitila, a migranti nastave da dolaze, da ćemo ih u tom slučaju vraćati u Republiku Srpsku”, kazao je Kljajić.

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rekao je kako postoji predan rad i dobra saradnja dva kantonalna ministarstva što je do sada uveliko olakšalo rad i jednih i drugih. On je dodao kako federano Ministarstvo unutrašnjih poslova treba oformiriti jedno koordinaciono tijelo koje bi okupljalo sva kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i na taj način upravljalo procesima migracija na području Federacije BiH.

„Mi ćemo već naredne sedmice uključiti sve institucije i nevladine organizacije kako bi se bavili ovim problemom sa humanitarnog, zdravstvenog i sigurnosnog aspekta. Trenutno na području Kantona Sarajevo boravi između 2.000 i 3.000 migranata. U periodu od januara prošle godini do danas, počinjeno je 56 krivičnih dijela čiji počinioci su migranti. To nije neki zanačajan statistički broj, niti je toliko sigurnosno izražen problem, ali bez obzira na to, Vlada Kantona Sarajevo želi ići ususret tom problemu i u tom smislu ova saradnja sa Vladom USK nam je vrlo značajna“, izjavio je Katica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.