Prijedor

Teritorijalna vatrogasna jedinica uselila u savremeni Vatrogasni dom (FOTO)

vatrogasni dom prijedor (1)

U izgradnju novog i adaptaciju dosadašnjeg prostora utrošeno je 1.730.000 maraka, koja su obezbjeđena iz gradskog budžeta, koja se odnose na finansiranje vatrogastva

Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor danas je uselila u Vatrogasni dom površine 2.300 metara kvadratnih, čime je riješen višedecenijski problem.

U izgradnju novog i adaptaciju dosadašnjeg prostora utrošeno je 1.730.000 maraka, koja su obezbjeđena iz gradskog budžeta, koja se odnose na finansiranje vatrogastva.

„Ovo je veliko zdanje. Vatrogasci Prijedora su dobili jedan bitan objekat, bolje uslove za rad. Dobili smo dosta garažnog prostora što smo ga u proteklom vremenu imali jako malo. Stvorili smo uslove da možemo nabavljati dosta toga. U budućnosti planiramo nabaviti jedno vatreno vozilo za spašavanje sa visina i jedno auto ljestve, jer nam je to prijeko potrebno za zaštitu naših sugrađana“, izjavio je komandant Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nenad Miljuš.

U ovoj vatrogasnoj jedinici zaposlena su 44 vatrogasca. Vatrogastvo u ovom gradu ima tradiciju dugu 136 godina.

U Prijedoru je 1882. godine izbio veliki požar koji je progutao veliki broj stambenih i drugih objekata, a samo godinu dana kasnije u njemu je formirano dobrovoljno vatrogasno društvo. Od tog vremena pa do današnjih dana vatrogastvo je u ovom gradu prošlo kroz više organizacionih transformacija, a profesionalnim je postalo uoči Drugog svjetskog rata.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je plan u Vatrogasni dom smjestiti i Civilnu zaštitu, te je istakao da bi se u vanrednim situacijama u domu organizovala okupljanje svih onih učesnika koji budu tada angažovani.

U prostoru Vatrogasnog doma u Prijedoru nalaziće se i sala za vjenčavanje i kancelarije namijenjene Mjesnoj zajednici Centar.