British council

Odabrano 25 učesnika Programa EU za mlade državne službenike u BiH

EU Scheme for Young Professionals in BiH-PR vizual

Program EU za mlade državne službenike u BiH je dvogodišnji program i nastavak je uspješnog regionalnog projekta

Dvadeset i pet mladih državnih službenika i službenica iz cijele Bosne i Hercegovine odabrano je za učešće u edukativnom projektu „Program EU za mlade državne službenike u BiH“ koji finansira Evropska unija, a realizuje British Council u BiH. Odabrani učesnici i učesnice projekta sa svih nivoa vlasti, naredne sedmice okupit će se u Sarajevu na prvim predavanjima nakon kojih će krenuti na prilagođeni četverosedmični program obuke. Program je posvećen unapređenju javne uprave u Bosni i Hercegovini kroz izgradnju profesionalne i depolitizirane državne službe na temelju stručnosti i sposobnosti, a cilj projekta je osnaživanje mladih državnih službenika koji su zaduženi za proces pristupanja Evropskoj uniji i koji će biti nosioci promjena u toku procesa proširenja.

U narednom periodu, odabrane državne službenike i službenice očekuje četiri sesije online obuke u okviru kojih će obraditi teme kao što su „Razumijevanje dinamike EU“, „BiH i politika proširenja“, „Upravljanje promjenom za bolju efikasnost javnih usluga“ te „Od oblikovanja politike do evaluacije“.

Čitav program od četiri sedmice online obuke postavlja odličan temelj jer uključuje raznolike aktivnosti kao što su radionice, individualne i grupne sesije, virtuelne posjete, uvodne govore i panel diskusije sa službenicima Generalne direkcije za proširenje i politiku susjedstva, simulacije, metodu igranja uloga, itd. Ovaj pristup osigurat će interaktivno učešće svih državnih službenika koji će koristiti pogodnosti ovog programa uz održavanje najviših akademskih standarda“, istakla je direktorica British Council u BiH, Amila Lagumdžija.

Jedna od učesnica projekta, Sonja Turić koja trenutno radi u Komisiji za hartije od vrijednosti Republike Srpske, navela je zadovoljstvo što će biti dio ovog programa te da očekuje sticanje novih znanja i vještina koje će koristiti u svom budućem profesionalnom radu. „Raduje me mogućnost povezivanja sa kolegama iz regiona i međusobnog razmijenjivanja iskustava, što će svakako doprinijeti razvoju regionalne saradnje“, kazala je Turić.

Nedžla Buljina iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH, izrazila je očekivanje da će je ovaj Program profesionalno osnažiti i unaprijediti znanja, vještine i kompetencije potrebne za svakodnevne radne aktivnosti. „S obzirom na reputaciju College of Europe koji organizira i provodi stručne obuke, vjerujem da je ovaj Program idealna i kredibilna osnova za usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi, naročito u segmentima koji se tiču poslova vezanih za evropske integracije. Dodatnu motivaciju i izazov, osim prilike za upoznavanjem sa najrelevantnijim aspektima EU politika i prioriteta za period 2020-2027, čini i mogućnost umrežavanja i saradnja sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana, razmjena ideja, specifičnih iskustava i primjera dobre prakse u oblastima od interesa kada je proces proširenja u pitanju“, naglasila je Buljina.

Program EU za mlade državne službenike u BiH je dvogodišnji program i nastavak je uspješnog regionalnog projekta. U okviru programa mladi državni službenici će imati priliku da učestvuju u prilagođenom četverosedmičnom programu obuke kojeg će provesti College of Europe iz Belgije i koji će obuhvatiti ključna područja javne uprave i područja relevantna za proces EU integracija. Jednosedmični program mobilnosti unutar zemalja Zapadnog Balkana te dvosedmična razmjena unutar BiH će kandidatima omogućiti da provedu vrijeme u instituciji javne uprave na nivou drugačijem od onog na kojem rade u cilju dijeljenja dobre prakse, povezivanja i međusobnog stručnog usavršavanja.