Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OBAVLJEN ŽRIJEB

Odabrano konačnih 57 učesnika predstojeće Skupštine građana BiH

SKUPSTINA GRADJANA (1)

Uz koordinaciju nezavisnih stručnjaka i facilitatora, Skupština će dati priliku učesnicima da diskutuju i predstave svoja viđenja i rješenja u procesu ustavnih i izbornih reformi

Proces nasumičnog odabira učesnika predstojeće Skupštine građana BiH zaključen je na današnjem događaju koji su uvodnim obraćanjima otvorili EU ambasador Johann Sattler, američki ambasador Eric Nelson i zamjenik šefa misije OSCE-a u BiH Dmitry Iordanidi.

Korištenjem posbenog software-a i žrijeba danas je odabrano konačnih 57 učesnika u procesu koji su pojasnili i vodili prof. dr Damir Kapidžić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i prof. dr Nenad Stojanović sa Fakulteta političkih nauka u Ženevi.

Uz koordinaciju nezavisnih stručnjaka i facilitatora, Skupština će dati priliku učesnicima da diskutuju i predstave svoja viđenja i rješenja u procesu ustavnih i izbornih reformi.

Novi oblik demokratije

Skupština građana je novi oblik demokratije koji olakšava donošenje odluka na bilo kojem nivou vlasti, bilo grada, zemlje ili na međunarodnom nivou, kao što je to slučaj s Evropskom unijom. Skupštine građana održavaju se u mnogim zemljama širom svijeta, a okupljaju grupe građana nasumično odabranih uzimajući u obzir demografske kriterije kao što su spol, dob i dr. Ovakva grupa predstavlja grad ili državu u malom.

Skupštine građana su oblik deliberativne demokratije, odnosno, demokratije u kojoj diskusije i razmatranja u okviru grupe nasumično odabranih osoba predstavljaju ključnu komponentu procesa donošenja odluka.

Uloga Skupštine građana jeste temeljita analiza zadane teme, održavanje rasprava o raznim rješenjima, analiza pozitivnih i negativnih strana, a zatim i donošenje konačnih preporuka ili odluka. Stručnjaci u datoj oblasti obično detaljnije upoznaju učesnike s temom.