BiH

skandal svjetskih razmjera

Odakle u BiH vrijedna ikona koja pripada Ukrajini? (VIDEO)

18/12/2020
Foto: Pixsell

Objašnjenje o porijeklu ikone zatražili su danas i poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS. Čeka se i reakcija državnog Tužilaštva

I dok se cijeli svijet utrkuje kada će dobiti vakcinu protiv koronavirusa, a Bosna i Hercegovina kako je platiti, našu zemlju potresa i skandal o ikoni koju je kao poklon ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu uručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Nepoznato je odakle ikona iz Luganska u BiH.

Objašnjenje o porijeklu ikone zatražili su danas i poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS. Čeka se i reakcija državnog Tužilaštva, prenosi BHRT.

Pečat na ikoni koju je predsjedavajući Milorad Dodik poklonio ruskom ministru navodno potvrđuje da je orginalna i vlasništvo Ukrajine. Nakon što je u medijima objavljeno da se radi o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, a koja je pronađena u Lugansku, dijelu ukrajinskog teritorija koji je pod kontrolom vlasti proruskih snaga, na adresu Ministratsva vanjskih poslova BiH stigla je protestna nota ambasade Ukrajine u BiH.

Iako bi trebao dati zvanično objašnjenje o porijeklu ikone, Milorad Dodik bez komentara. Iz njegovog kabineta kažu “o ovome ne znaju ništa”. Ministrica vanjskih poslova BiH traži istragu.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ne želi davati komentare dok sve činjenice ne budu poznate. Željko Komšić ipak, kaže, ukoliko se ovo ispostavi tačnim, riječ je o skandalu međunarоdnih razmjera.

U registru Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nema podataka o ikoni.

Diplomate navode, običaj je da važni gosti dobiju poklon koji simbolizuje zemlju u koju su došli. Lavrov je i prije dvije godine dobio poklone tadašnjeg šefa bh. diplomatije.

Poslovnik o radu Predsjedništva BiH ne predviđa kako postupiti u ovakvim situacijama. Čeka se da li će biti reakcije Tužilaštva BiH koje je pozvano da izvrši uvid da li je i kako došlo do posjedovanja otuđene ukrajinske imovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.