Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odavanjem počasti poginulim studenticama počela hitna sjednica Skupštine KS-a

Hitna sjednica Skupštine KS
FOTO: I. Kralj

Minutom šutnje i učenjem Fatihe za tragično stradale studentice Selmu Agić i Editu Malkoč počela je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS) posvećena sigurnosnoj situaciji u ovom kantonu.

Kako je ranije najavljeno, na hitnoj sjednici zastupnici žele javno govoriti o sigurnosti u KS-u.

Jedan od razloga za današnju sjednicu su i protesti koji se u glavnom gradu BiH, ali i mnogim drugim bh. gradovima održavaju nakon pogibija studentica Selme Agić i Edite Malkoč.

Građani su tada tražili smjenu premijera Vlade KS Elmedina Konakovića i ministra unutrašnjih poslova Vedrana Mulabdića.

Selma Agić i Edita Malkoč su poginule 10. oktobra nakon što ih je automobilom udario Sanjin Sefić u ulici Zmaja od Bosne. On je nakon nesreće pobjegao u Srbiju preko graničnog prelaza Uvac. Uhapšen je u Novom Sadu, gdje u ekstradicionom pritvoru čeka zahtjev BiH za izručenjem.

Nakon šeste hitne sjednice bit će održan nastavak 19. i 20. radne sjednice Skupštine KS-a.

Hitna sjednica Skupštine KS

Grupa studenata sa bijelim trakama na ustima i zahtjevima u rukama u kojima traže odgovornost vlasti prisustvovali su početku hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) posvećenoj sigurnosnoj situaciji u ovom kantonu.

Neformalna grupa studenata tražila je da prisustvuje sjednici kako bi iznijela svoje zahtjeve. Podijelili su papire sa zahtjevima i izašli sa sjednice, nakon što je njihov zahtjev za obraćanjem odbijen.

Javnost uznemirena

Elvedin Okerić, predsjedavajući Komisije za sigurnost KS kazao je da sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća. On je kazao i da je narušena saradnja između MUP KS i Tužilaštva KS, kao i da je narušen ugled Skupštine KS, Vlade KS, MUP KS.

– Javnost je uznemirena što je rezultiralo i protestima više puta u vezi sa slučajem Dženan Memić.

Komisija za sigurnost traži od Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara što hitnije izjašnjenje o zaključcima koji su im dostavljeni.