Memorijalni centar Srebrenica

Odavanjem počasti žrtvama genocida obilježen Dan državnosti BiH

Memorijalni centar Srebrenica – anadolija

Danas umjesto suočavanja s prošlošću imamo nacionalizam, revizionizam, negiranje genocida i podsjećanje na 90-te godine prošlog stoljeća, rekao je Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijence na kamen temeljac mezarja, kao i prethodnih godina, položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, predstavnici samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz MFS EMMAUS, kao i građani.

Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari je u obraćanju prisutnima rekao:

“Uprkos svemu Bosna i Hercegovina je opstala, opstali su Bošnjaci koji su vezivno tkivo ove zemlje. Danas umjesto suočavanja s prošlošću imamo nacionalizam, revizionizam, negiranje genocida i podsjećanje na 90-te godine prošlog stoljeća. Ni međunarodna zajednica se nije suočila s prošlošću. Ipak, svjedoci smo da je Bosna i Hercegovina preživjela i veće krize od ovih koje imamo sad, tako će i ostati.“

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, uputio je građanima čestitku u povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

“Svim građanima u Srebrenici, širom Bosne i Hercegovine, kao i u dijaspori, čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine uz poruku da je domovina naša zakletva. Bosna i Hercegovina je zemlja svih njenih građana, a na to nas podsjeća i ZAVNOBiH. Svi zajedno moramo dati svoj doprinos kako bi naša zemlja bila što bolja, zbog nas koji smo sad tu, zbog generacija koje će tek doći. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina“, poručio je Fejzić.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine će, pored obilježavanja u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, biti obilježen i u Srebrenici defileom u kojem će učestvovati djeca iz ovog grada.