Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbačen izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

predstavnicki-dom-pfbih11

Za razliku od izvještaja o prošlogodišnjim aktivnostima Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, prihvaćenog većinom glasova večeras na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, odbačen je izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za 2014. godinu.

Pojedini poslanici su tokom rasprave naglasili nemoć VSTV-a u unapređenju rada i kvaliteta pravosuđa navodeći da ni taj sektor (pravosuđe) nije imun na korupciju.

– Svima je jasno da treba promijeniti način izbora tužilaca jer jedni druge biraju. I naravno da se onda ne mogu tužioci ni sankcionirati. Znate kako kažu: kadija te tuži, kadija ti sudi – rekao je poslanik Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović.

Dodao je da upravo VSTV treba da otkrije koji uposlenici pravosuđa hoće da imaju dobre veze s političarima.

Ružica Jukić koja je uime VSTV-a obrazložila izvještaj, pozivala je da se poslanici, povodom njihovih tvrdnji obrate s dokazima pa ako treba pokrenu i zahtjeve za istragu.

Na konstataciju nekih članova Parlamenta o alarmantnom stanju i o tome da čak visoki zvaničnici pravosuđa tvrde da u ovom sektoru vlada “pravosudna mafija”, Jukić je pozvala poslanike da od osoba koje su to kazale zatraže obrazloženje pred Parlamentom.

Pri kraju rasprave, uoči glasanja o izvještaju, Jukić je izašla iz skupštinske sale, revoltirano kako je izgledalo, smatrajući da u toj fazi ove tačke dnevnog reda nije dobila priliku odgovoriti na sve primjedbe.