Bivša supruga teroriste: Stalno je pušio travu i nikad nije išao u džamiju

naima11111

Bivša supruga bombaša samoubice Ibrahima Abdeslama za Daily Mail je kazala kako je on bio besposleni zgubidan koji je po cijele dane pušio travu.

Nikad, kako je rekla, nije išao u džamiju, a jedno je vrijeme proveo u zatvoru.

Tridesetjednogodišnji Ibrahim, raznio se u petak navečer ispred pariškog kafića Comptoir Voltaire, a u tom napadu je poginuo samo on, dok je troje ljudi povrijeđeno.

Niama je rekla kako je njen bivši suprug tokom njihovog dvogodišnjeg braka proveo samo jedan dan na poslu, a često je pušio po tri, četiri jointa na dan.

naima2222

“Njegove omiljene aktivnosti su bile pušenje trave i spavanje. Često je spavao tokom dana. Količina trave koju bi pušio bila je alarmantna”, ispričala je tridesetšestogodišnja Niama.

Iako je bio školovani električar, tokom njihovog zajedničkog života nije našao posao što ga je učinilo lijenim. Niama nije željela dati puno ime iz straha, a novinarima je ispričala kako Ibrahim nije bio religiozan za vrijeme zajedničkog života. Nikada, kako je rekla, nije išao u džamiju niti je molio, ali je ipak poštivao Ramazan samo zato jer ga je porodica na to tjerala.

Pošto nije imao posla po cijele dane je bio kod kuće i slušao arapski hip -hop kojeg su, priznaje Niama, oboje voljeli. Imali su novčanih problema, a to je bio i glavni razlog zašto nisu imali djece. Ibrahim se nije puno zanimao za novosti u svijetu, nisu ni televizor imali. U mladosti je Ibrahim imao problema sa zakonom, a zbog krađe je dvaput završio u zatvoru: jednom na tri mjeseca i jednom na pola godine. Policiji je bio poznat još od ranije kad je izazvao požar u porodičnoj kući.

naima4

Nakon što je otvorio kafić u centru Molenbeeka dobio je i zanimaciju. Ipak, kafić je zatvoren nakon što je došao na metu policije zbog dilanja droge.

Ipak, Niama o svojem bivšem govori kao o čovjeku koji je bio opušten i dobrog karaktera. Tvrdi da nikad nije bio nasilan prema drugima. Upoznali su se 2004. u jednom kafiću, a Ibrahim je volio piti pivo i votku.

“Od tog dana nadalje bili smo stalno skupa. On me vodio u restorane i kino ili smo slušali arapsku muziku. Bila sam sretna i zaljubljena”, priznaje Niama. Nakon dvije godine veze par se odlučio vjenčati. Vjenčanje je bilo civilno, a ne religijsko. Zanimljivo, vjenčanju nisu prisustvovali Ibrahimovi roditelji niti brat Saleh koji je trenutno najtraženija osoba na svijetu.

Niama tvrdi da je to zato što nisu bili izrazito bliska porodica.

“Bili su moderni, svako je imao svoj život”, kaže bivša supruga pariškog terorista. Otac mu je, kaže bivša supruga, vozač metroa i u džamiju je išao samo petkom, a majka je često s prijateljicama izlazila po restoranima.

Ibrahim i Niama rastali su se 2008. godine, a službeno su se razveli tek 2013. Rastali su se u dobrim odnosima, a od tada više nisu imali kontakta. Za Ibrahima je ponovo čula prije nekoliko dana, a to ju je šokiralo.

“Nemam objašnjenja. Šokirana sam”, kaže bivša supruga. Ipak, obitelj je priznala da je Ibrahim u posljednje vrijeme radikaliziran, a belgijske službe priznale su kako im je on bio na listi potencijalnih terorista.