Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ranko Debevec predložen za predsjednika Suda BiH

vstv-mostar345

Na prijedlog predsjednika Visokog sudskog i tužilaškog vijeća Milana Tegeltije najvažnija tačka današnjeg dnevnog reda sjednice koja se održava u Mostaru, a koja se odnosi na izbor predsjednika Suda BiH, pomjerena je na treću tačku dnevnog reda.

To je napravljeno zbog velikog interesovanja javnosti i velikog broja medija koji su se pojavili u prostorijama Općinskog suda u Mostaru.

Za njegov prijedlog glasalo je 11 članova, dok je jedan bio suzdržan. Prethodno je član VSTV-a Goran Nezirević predlagao da se ova tačka odloži za narednu sjednicu, koja je planirana za 26. januar 2017.

Tegeltija je konstatovao da bi to moglo dovesti do novih pritisaka, pa Nezirevićev prijedlog nije dobio podršku s obzirom da je od 12 članova, samo četiri bilo “za” i jedan suzdržan.

Prijedlog članice VSTV-a Ružice Jukić da se rasprava o Općinskom sudu u Čitluku prolongira za narednu sjednicu je usvojen.

Za predsjednika Suda BiH prijavile su se sudije Suda BiH Izo Tankić, Branko Perić, Mira Smajlović, Ranko Debevec i Tihomir Lukes, te tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić i glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.

Podvijeće je predložilo Ranka Debevca za predsjednika Suda, a Tegeltija kaže da je najbolji među kandidatima. S njim se nije složio Nezirević koji smatra da Debevec nema potrebno iskustvo, niti neku rukovodeću funkciju kao Tankić, Perić i Smajlović. Osim toga, on tvrdi da, ukoliko predsjednik Suda ne bude Bošnjak, Bošnjaci će biti protjerani iz pravosuđa, te se pita kako se znalo mjesec ranije da će Debevec biti predložen.

S druge strane, Ružica Jukić kaže da se ne smije nasjedati na priredbe HDZ-a i SDA, uz tvrdnju da je Debevec najbolji kandidat, te da nigdje ne piše da mora biti izabran Bošnjak.

Tegeltija je dodao da državu ne smijemo miješati s entitetima.

– Nemamo tri ili četiri suda, ovo je Sud BiH i treba nam neko ko je najbolji. Za mene ne postoje bošnjački, srpski ili hrvatski kandidati. BiH je zemlja svih nas i kandidati se ne smiju dovoditi u vezu sa strankama, poručio je Tegeltija.

Nezirević i dalje smatra da po principu izvrsnosti Debevec nije pravi kandidat za predsjednika.

– Zar se na temelju sat razgovora može neko izabrati na tako važnu funkciju? Hajmo izaći jači iz ovoga. Izbor sa šesz glasova “za” je loša poruka, a mislim da je Branko Perić najbolji, rekao je Nezirević koji je tražio da se izabere prvo v.d. predsjednika Suda, a da poslije na miru izabere predsjednik. Tegeltija je na to kazao da nema zakonske osnove da se to uradi.

U toku je pauza, nakon koje će se glasati za predloženog kandidata.