Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: VSTV ne smije postati novi Mostar

dragan-covic

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da ne bi bilo dobro da dođe do bilo kakvih blokada u radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća /VSTV/ BiH i da se ne smije desiti da “VSTV postane novi Mostar”.

“Ne vidim nijedan razlog da politika raspravlja o tome, kada je riječ o izboru predsjednika Suda, VSTV-a, Tužilaštva BiH ili nekih drugih pravosudnih institucija, na bilo kom nivou. Ono što ne želim je da se ne desi slučaj Mostara i Stoca. Želim da VSTV radi svoj posao i ne smije postati novi Mostar”, poručio je Čović, koji je i lider HDZ-a.

Čović je rekao za “Dnevni avaz” da ga brinu burna reagovanja koja je izazvao predstojeći izbor predsjednika Suda BiH u pojedinim političkim strankama.

On je istakao da je to posebno važno u kontekstu reformi koje BiH čekaju na evropskom putu.

“Reforme koje nas čekaju na evropskom putu su primarno u području pravosuđa, pred nama su pitanja kako transformisati te procese, dobiti profesionalan odnos u Tužilaštvu i sudovima na svim nivoima, kako izbjeći miješanje politike i to je nešto što je ispred nas i što treba početi raditi već od sutrašnjeg dana”, zaključio je Čović.