Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Arktiku zabilježene rekordno visoke temperature zraka

arc

Novi izvještaj o stanju Arktika pokazuje da su u 2016. godini na ovom sjevernom pojasu Zemlje zabilježene rekordno visoke temperature zraka.

Novi izvještaj “Arctic Report Card” objavila je u San Franciscu američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA), a na njemu je radio 61 naučnik u 11 zemalja.

Prema njemu, ove godine zabilježen je historijski rast temperatura zraka u Arktiku što je izazvalo veliko smanjenje leda, što je nazvano “ekološkim presedanom”.

U izvještaju o Arktiku se navodi da je toplo vrijeme odgodilo formiranje novog morskog leda, do kojeg dolazi svake jeseni.

Prosječna godišnja temperatura zraka iznad površine tla Arktika od 1900. godine povećala se za 3,5 stepena Celzijusa i sada iznosi 6,3 stepena Celzijusa.

Izvještaj je pokazao i minimalan obim arktičkog leda od sredine oktobra do kraja novembra ove godine, koji je bio najniži od satelitskih snimanja koja su počela 1979. godine.

Arktički region, iako rijetko naseljen, ima veliki utjecaj na vrijeme širom planete.

Upravo Arktik diktira zračne struje na cijeloj sjevernoj hemisferi stoga bi zagrijavanje Sjevernog pola moglo značiti neočekivane vremenske prilike u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Aziji.

Međunarodni tim naučnika porast temperatura na Arktiku pripisuje ugljen dioksidu i drugim stakleničkim plinovima koje proizvode ljudi.

Led na arktičkom otoku Grenlandu, koji je drugi po veličini u svijetu, gubi masu.

Naučnici procjenjuju da će, ukoliko se topljenje leda sa ovog otoka nastavi istim intenzitetom, nivo mora porasti za oko 20 metara.

Topljenje glečera dovodi do toga da se Arktik zagrijava u prosjeku dva puta brže od ostatka svijeta.

“Rijetko kad smo vidjeli da Arktik pokazuje snažnije i jasnije signale zagrijavanja kao što je to ove godine. Tempo promjena koje se dešavaju na Arktiku je zaista bez presedana. Moramo unaprijediti i proširiti trajno ispitivanje Arktika koje može utjecati na donošenje konkretnih odluka vezanih za zdravlje okoliša i sigurnost hrane, kao i za nadolazeće mogućnosti za trgovinu”, rekao je direktor Arktičkog istraživačkog programa NOAA-a Jeremy Mathis.

Iako fenomeni poput El Nina imaju ulogu, povećanje temperatura nije izazvano samo prirodnim faktorima, tvrde naučnici.