Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

Odbijen zahtjev da se dopune Zakona o odbrani BiH razmatraju po hitnom postupku

parlament bih nova
FOTO: Fena

Predloženim zakonom predviđeno je da, ako Parlamentarna skupština ne potvrdi odluku Predsjedništva u propisanom roku, ministar odbrane dostavlja novi prijedlog Predsjedništvu u roku od 15 dana

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatio prijedlog Doma naroda da Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH razmatra po hitnom postupku.

Poslanici nisu prihvatili ni da ovaj zakonski prijedlog razmatraju u skraćenoj proceduri, te će on biti razmatran po redovnom postupku.   

Dom naroda je krajem januara, na prijedlog delegatkinje Marine Pendeš, usvojio predloženi zakon.

– Razlog za donošenje ovog zakona je popunjavanje praznine u važećim propisima. Člankom 10 Zakona o odbrani BiH propisano je da je Parlamentarna skupština BiH mjerodavna za potvrđivanje postavljanja generalskog kora. Jednako tako je propisano da Parlamentarna skupština potvrđuje imenovanja u roku od 45 dana od kada joj Predsjedništvo BiH dostavi svoju odluku – kazala je Pendeš tada.

Dodala je da važeći zakon nije propisao što kada Parlamentarna skupština BiH u roku ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH, te je bilo situacija kada su osobe obavljale funkciju bez važeće odluke o postavljenju.

Predloženim zakonom predviđeno je da, ako Parlamentarna skupština ne potvrdi odluku Predsjedništva u propisanom roku, ministar odbrane dostavlja novi prijedlog Predsjedništvu u roku od 15 dana.