Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zakazan početak suđenja

Odbijen zahtjev Dodikove odbrane za izuzeće sedam sudija

milorad dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Milorad Dodik

Određen je datum početka suđenja. Ovom odlukom odbačen je još jedan od nekoliko zahtjeva Odbrana za izuzećem ili promjenom mjesta suđenja

Sud Bosne i Hercegovine odbio je, kao nedopušten, zahtjev za izuzeće sedam sudija koji je uputila Odbrana Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, optuženog za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Nakon što je 17. januara četvrti put odgođen početak suđenja Dodiku i Milošu Lukiću, bivšem v.d. direktoru Službenog glasnika Republike Srpske, iz Državnog suda za Detektor je potvrđeno da je odbijen zahtjev Odbrane za izuzimanje sedam sudija iz ovog predmeta zbog nepristrasnosti.

“U odnosu na ovih sedam pobrojanih sudija: Zoran Božić, Vesna Jesnković, Šaban Maksumić, Darko Samardžić, Hilmo Vučinić, Redžib Begić i Minka Kreho, Sud je donio odluku kojom se zahtjev odbrane odbacuje kao nedopušten”, naveli su iz Suda BiH.

Ovom odlukom odbačen je još jedan od nekoliko zahtjeva Odbrana za izuzećem ili promjenom mjesta suđenja, zbog kojih je početak suđenja Dodiku i Lukiću odgađan četiri puta. Ovaj zahtjev Dodikova Odbrana je uputila na posljednjem ročištu kada je sudija Mirsad Strika donio rješenje kojim je postupak u odnosu na drugooptuženog Lukića privremeno razdvojen.

Dodikov branilac Goran Bubić ulagao je zahtjeve za izuzeće sudija zbog neosnovanog odbacivanja zahtjeva za premještanje suđenja u Banju Luku i jer su, kako su naveli, pristrasni u donošenju odluka po žalbenim zahtjevima Odbrane.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.

Suđenje Dodiku je zakazano za 5. februar.