Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završena je sjednica Doma naroda PSBiH

Odbijen zahtjev Kluba Bošnjaka da se novac za izbore osigura u roku 48 sati

dom naroda psbih – fena (1)

Do glasanja o ovom prijedlogu Kluba Bošnjaka došlo je nakon burne rasprave u kojoj su uglavnom delegati SNSD-a i HDZ-a osporavali legitimitet CIK-a, te kao jedinu opciju za osiguranje novca za izbore navodili usvajanje budžeta institucija BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine većinom glasova iz Kluba Hrvata i Kluba Srba odbio je zahtjev Kluba Bošnjaka da Vijeće ministara BiH u roku 48 sati odobri oko 12,5 miliona Centralnoj izbornoj komiisiji za provedbu općih izbora u BiH zakazanih za 2. oktobar ove godine.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Do glasanja o ovom prijedlogu Kluba Bošnjaka došlo je nakon burne rasprave u kojoj su uglavnom delegati SNSD-a i HDZ-a osporavali legitimitet CIK-a, te kao jedinu opciju za osiguranje novca za izbore navodili usvajanje budžeta institucija BiH.

VEZANI TEKST: Optužbe, napadi i odbrana CIK-a, ne nazire se način osiguranja novca za izbore

Sve drugo, stav je iz ove druge dvije stranke nezakonito. S druge strane Klub Bošnjaka ostao je pri stavu da postoji zakonska mogućnsot da minsitar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda pripremi odluku o izdvajanju sredstava za održavanje općih izbora.

VEZANI TEKST: Rasprava Čovića i Izetbegovića, dugogodišnjih koalicionih partnera

Centralna izborna komisija BiH 4. maja ove godine raspisala je održavanje općih izbora za 2. oktobar ove godine. Zakon je propisao da se u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora osigura novac za njihovo održavanje.

Ovaj rok je već istekao, a s obzirom na to da budžet institucija BiH još nije usvojen, imajući u vidu procedure koje su neophodne za usvajanje ovog akta, upitno je da će brojni rokovi koje CIK mora ispoštovati u pogledu mnogih aktivnosti prije izbora moći biti ispoštovani.

Samim tim, u pitanje se dovodi i održavanje izbora u propisanom roku.