Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PSBiH

Rasprava Čovića i Izetbegovića, dugogodišnjih koalicionih partnera

izetbegovic – covic – pixsell

Ali hoću danas jasno kazati da je nedopustivo da neko može politički upravljati pravosudnim institucijama trećim stubom vlast, kazao je Čović, na što mu je Izetbegović uzvratio da SDA nije SAD

Na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH koja bi trebala rezultirati zaključkom da se od Vijeća ministara BiH zatraži da u roku 48 sati osigura 12,5 miliona KM za održavanje općih izbora u BiH o svemu se više raspravlja, nego o načinu obezbjeđenja novca za izbore.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Dragan Čović, predsjedavajući Doma u svom obraćanju govorio je o tome da Centralna izborna komisija (CIK) nije legalna i legitimna, uprkos tome što je, podsjećamo Sud BiH ustvrdio drugačije. Stav HDZ-a koji je nešto ranije danas na sjednici iznijela Lidija Bradara, delegatkinja iz Kluba Hrvata je da je ta presuda Suda BiH prvostepena i da još nije pravosnažna.

– I to je jedna od problematičnih stvari koja može napraviti nesavladive posljedice kad je u pitanju demokratičnost izbornog procesa – kazao je Čović, dodavši da se odgovor o legalnosti CIK-a od pravosudnih institucija čekao „skoro dvije godine da nam da odgovor na ovako jednostavno pitanje, a odgovor je bio odbija se i ima neko obrazloženje iza toga.“

Uz riječi „da pravosuđe neće komentirati“ Čović je ipak govorio o kako je kazao utjecaju na pravosuđe.

– Ali hoću danas jasno kazati da je nedopustivo da neko može politički upravljati pravosudnim institucijama trećim stubom vlasti i onda u jednoj TV emisiji pošalje poruku da je politika koju predvodi pomogla da se uvedu sankcije ljudima koji su predvodili pravosudne institucije. Nadam se da će ova država imati neovisan i taj treći stub vlasti i da će početi raditi po našim zakonima. Nećemo usmjeravati kritiku prema pojedincu i jednoj stranci – rekao je Čović.

Čović je spomenuo i ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković za koju je kazao „vidjeli ste kada hoda po svijetu i na koga se poziva“.

– A, mi smo nekoliko puta pokrenuli raspravu u ovom uvaženom Domu o ministrici vanjskih poslova koja predstavlja jednu obitelj, ili jednu stranku i hoda po svijetu, traži sankcije i onda to pokušava promovirati – rekao je Čović.

Također, Čović je, misleći na ministra Vjekoslava Bevandu, kazao da se pravi „greška napadom na, eksperta i profesionalca koji srcem živi za ovu zemlju”.

– Neodgovorno je i opasno nekoga tjerati da krši zakon. Nekoga ko pokušava biti profesionalac i ekspert natjerati da krši zakon, ja mislim da ko god govori da je to rušenje govori o tima koji to govore, bilo domaći ili stranci – kazao je Čović, dodavši da je njegovo pitanje “ekspertima koje vole ovu zemlju” kako misle usvojiti budžet, a istovremeno predlažu različite stope PDV-a i ukidanje akciza, kad se zna, kako je rekao, da se glavnina budžeta veže za te stavke.

Dok je Čović, koji je prekoračio vrijeme predviđeno za obraćanje govorio, Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH upozorio ga je na vrijeme, na što je Čović kazao „niste Vi taj koji vodi sjednicu“.

Izetbegović je potom replicirao Čoviću.

– Čujemo od strane HDZ-a da se moglo imati budžet poodavno, onda čujemo koga optužuje. Svog partnera SNSD. Međutim SNSD kaže da to nije problem nego da Bošnjaci nisu htjeli isporučiti Izborni zakon. Brane Vas – kazao je izetbegović.

Također, Izetbegović je odbacio navode o utjecaju na pravosuđe.

– Presuda Sakibu Mahmuljinu, Dobroboljačka, Sarajlić je šestu godinu na sudu zbog jednog zapošljavanja, Novalić je u sudnici svake sedmice jednom ili dvaput i Vi kažete da SDA kontrolira tu pravosuđe. SDA upozorava na anomalije. Pravosuđe je bilo bolesno, i ne može se predsjednik VSTV-a dogovarati kako amnestirati nekog i samo ga „potkovati“, ne može raditi glavna tužiteljica kako je radila. Nije to SDA radila, nego SAD, ne prati SAD politiku SDA, preporučujem idite prema sudovima, tužilaštvu, evropskim sudovima za ljudska prava, tamo tražite pravdu ako mislite da ste ugroženi, nemojete kroz blokade i ucjene – rekao je Izetbegović.