Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbijen zahtjev SNSD-a: Parlament BiH ne želi raspravljati o mehanizmu koordinacije

BiH

majkic kosarac snsd parlament bih
Foto: I. Kralj

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH kojim se uvažavaju preporuke Moneyvala s ciljem dodatnog obezbjeđivanja praćenja finansijskih tokova novca.

Nova zakonska rješenja treba da unaprijede sistem prevencije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma u skladu sa preporukama Manivala.

Poslanici će u prvom čitanju da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH čiji je predlagač Vijeća ministara BiH.

parlament bih

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH neće danas razmatrati ni Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH koje su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici SNSD-a i SDS-a, jer su oni skinuti sa dnevnog reda sjednice u skladu sa zahtjevom Ustavnopravne komisije ovog doma.

Ustavnopravna komisija odgodila je na jučerašnjoj sjednici izjašnjavanje o ustavnom osnovu i usaglašenosti ovih zakona sa pravnim sistemom BiH i zatražila od Kolegijuma da zaduži Vijeće ministara da u roku od 15 dana dostavi mišljenje o ova dva zakonska prijedloga.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa se da strane sudije ustupe mjesta domaćim, te da je za donošenje odluka potreban glas najmanje jednog sudije iz reda svakog konstitutivnog naroda i svakog entiteta.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZBiH i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović je na početku sjednice izrazio zadovoljstvo što je BiH jučer podnijela zahtjev za članstvo u EU.

On je čestitao svima „koji su na ovome radili“.

– Pozivam da ovo bude motiv kako bismo što prije ispunili zadaće na ovome putu i postali punopravni članovi obitelji kojoj svakako pripadamo – kazao je Lovrinović.

stasa kosarac parlament bih

Klub poslanika SNSD-a zatražio je da se u dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uvrsti informacija Vijeća ministara o načinu donošenja odluke o sistemu koordinacije u procesu evropskih integracija BiH, ali ovaj prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova poslanika.

“Javnost je u proteklih nekoliko dana imala priliku da čuje različite informacije o tome na koji je način Vijeće ministara donio odluku”, rekao je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac obrazlažući zahtjev za uvrštavanje nove tačke u dnevni red sjednice Predstavničkog doma.

Košarac je podsjetio da su mediji objavili informaciju da je odluku o mehanizmu koordinacije Vijeće ministara donijelo na sjednici 26. januara, ali da predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić nije o tome informisao Predstavnički dom na sjednici 3. februara.

“Ne ulazeći u meritum odluke mislim da je parlament mjesto gdje bi svi poslanici trebalo da budu informisani na koji način Vijeće ministara odnosi odluke”, rekao je Košarac ocjenjujući da je odluka o mehanizmu koordinacije bitna za BiH i ukupne odnose na unutrašnjem planu.

parlament bih df

Prema Košarčevim riječima, manipulacije i nedostatak informacija nisu saveznici za kreiranje dobrih odnosa u BiH.

“Bilo bi jako važno zbog odnosa u budućnosti da Vijeće ministara informiše Predstavnički dom o načinu kako je donijeta odluka o mehanizmu koordinacije – gdje je i kada održana sjednica, kako su glasali ministri iz Republike Srpske. Mislim da je to naše elementarno pravo”, rekao je Košarac.

Za uvrštavanje ove tačke u dnevni red Predstavničkog doma glasalo je 15, protiv je bilo 18 i uzdržano pet poslanika.