Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnalić: Tužilaštvo “uvuklo” Radončića u slučaj Keljmendi

BiH

crnalic

Radončićeva odbrana se na današnjem ročištu u Sudu BiH usprotivila zahtjevu Tužilaštva BiH i zatražila da Sud ne prihvati prijedloge Tužilaštva.

Budući da je advokatica Vasvija Vidović zbog novog statusa svjedoka, koji joj je dodijeljen u predmetu protiv Radončića i drugih, isključena iz tima odbrane, njenu ulogu preuzeo je advokat Asim Crnalić. [yuzo_related]

On je rekao kako se sve optužbe koje se stavljaju na teret Radončiću temelje na osnovu izgovorenih riječi iz telefonskih prepiski.

“Ne može se na osnovu toga donositi zaključak kakvo bi bilo djelo. Postavlja se pitanje zašto se Radončić interesuje za slučaj Keljmendija, koji se vodi na Kosovu. Zato jer ga je Tužilaštvo BiH uvuklo u taj slučaj. U optužnici EULEX-a protiv Keljmendija naznačeno je da su supočinitelji u ubistvu Ramiza Delalića: Radončić, Šahinpašić, Lekić i Orić. Oni nisu optuženi. Da li je Radončić trebao mirno sjediti ili se brinuti zbog toga ili istraživati. I ta istraživanja njegova su čudna Tužilaštvu BiH? Ne prosuđuju se djela prema riječima, već obrnuto, gdje su ta djela?!”, upitao je Crnalić.

Prema njegovim riječima, puštanje Radončića na slobodu ne bi značilo mogućnost ometanja istrage i utjecaj na svjedoke, jer je sve svjedoke Tužilaštvo BiH već ispitalo. On se osvrnuo i na svjedočenje člana Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića u Tužilaštvu BiH.

“Tužilaštvo ima taj iskaz, ali ga nije priložilo. Taj iskaz je važan, jer se Izetbegović spominje u transkriptima razgovora na više mjesta”, rekao je Radončićev advokat.

Na današnjem ročišu u Sudu BiH pojavili su se i Dautbašić i Šahman. Njihova odbrana istakla je kako su mjere zabrane neosnovane te neprimjerene ukoliko se uzme u obzir da drugoptuženi i trećeoptužena žive u vanbračnoj zajednici.