BiH

MMKS

Odbijen zahtjev Valentina Ćorića za ukidanje uslova prijevremenog puštanja

24/02/2020

Prema uslovima, on će živjeti mirno u zajednici u koju je pušten, neće biti politički aktivan, prisustvovati tajnim sastancima koji bi mogli prouzrokovati nemire, razgovarati o svom predmetu, uključujući medije, izuzev sa svojim advokatom, posjedovati oružje, niti počiniti bilo kakav prekršaj

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Valentina Ćorića, bivšeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) da ukine uslove pod kojima je pušten iz zatvora na prijevremenu slobodu.

On je pušten na slobodu prošle godine nakon što je odslužio nešto više od dvije trećine 16-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog zločina počinjenih na teritoriji takozvane Herceg-Bosne.

U saopštenju se navodi da je predsjednik Mehanizma Carmel Agius odbio Ćorićev zahtjev da ukine uslove njegovog puštanja na prijeveremenu slobodu u potpunosti ili da ih pojasni kako bi Ćoriću bilo omogućeno sudjelovanje kao stranke i svjedoka u tekućim i budućim pravnim postupcima u Hrvatskoj.

Ćorić je pušten iz zatvora uz uslov da neće imati nikakvog kontakta, zastrašivati, kao ni pokušati nauditi žrtvama i svjedocima koji su dali svoje iskaze u postupku protiv njega ili drugih osuđenika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Također, Ćorić ne smije uticati na rad Mehanizma, ni provođenja pravde.

Prema uslovima, on će živjeti mirno u zajednici u koju je pušten, neće biti politički aktivan, prisustvovati tajnim sastancima koji bi mogli prouzrokovati nemire, razgovarati o svom predmetu, uključujući medije, izuzev sa svojim advokatom, posjedovati oružje, niti počiniti bilo kakav prekršaj.

Kako se navodi u saopštenju, Ćorić smatra da ga nametanje ovih uslova stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge osuđenike MKSJ-a, te utiče na njegovu sposobnost da ostvari svoja prava, dužnosti i obaveze u domaćem postupku.

“Na kraju, sa zabrinutošću napominjem da se čini da je Ćorić pokušao nastaviti sudski postupak protiv nekoga ko je svjedočio kao svjedok na njegovom suđenju, bez obzira na uvjete prijevremenog puštanja na slobodu”, naveo je sudija Agius, dodavši da je zabilježio kako je taj postupak pokrenut nekoliko godina prije Ćorićevog prijevremenog puštanja na slobodu.

U nastavku odluke Agius navodi kako je Ćorić potvrdio da se pridržava uslova pod kojima se nalazi na prijevremenoj slobodi.

Agius je u saopštenju naveo da je odbio Ćorićev zahtjev da ovlasti Mehanizam da izdvoji naknadu Ćorićevom braniocu za 20 sati nepredviđenog rada u fazi koja slijedi nakon kazne.

“Ćorić takođe tvrdi da će njegov branilac morati poduzeti daljnje korake kako bi mu pružio pravnu podršku u vezi s domaćim postupkom i kako da se pridržava ove odluke”, navodi Agius u saopštenju.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja takozvane Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

Slobodan Praljak, koji je nakon izricanja kazne popio otrov u sudnici, preminuo je u bolnici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.