Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PD PSBiH

Odbijena hitna procedura usvajanja izmjena Zakona o otpremninama BiH

arnaut-parlament

Predlagač izmjena Zakona o putnim ispravama BiH koje predviđaju da se ne omogući izdavanje pasoša za one koji ne plaćaju alimentaciju Damir Arnaut pozvao je poslanike da ne prihvate negativno mišljenje nadležne komisije

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu prihvatili da se danas po hitnom zakonodavnom postupku izjašnjavaju o izmjenama Zakona o platama i naknadama koji predviđa smanjenje otpremnina.

Prijedlogom zakona je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM, a te maksimalne iznose u pravilu su primali izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama BiH, uključujući poslanike i delegate u državnom parlamentu.

Naime, pred poslanicima su bile izmjene zakona, koje ponovno predlaže poslanik Damir Arnaut, a radi se izmjenama koje su već razmatrane i odbijene na prethodnoj sjednici, ali Arnaut je obrazložio da postoje tvrdnje pojedinih poslanika o pogrešnom glasanju protiv tog zakona.

Poslanici će se danas izjašnjavati u drugom krugu glasanja o nekoliko zakonskih rješenja o kojima Kolegij nije uspio postići saglasnost, a među njima su izmjene Zakona o finansiranju institucija BiH, Zakona o patentu i Zakona o Sudskoj policiji koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Kolegij nije postigao saglasnost ni oko izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje je predložio poslanik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić, a radi se o zakonu kojim bi se uklonile nelogičnosti nastale nakon posljednje izmjene tog zakona propisujući brojne uvjete za prijavu prebivališta.

Predlagač izmjena Zakona o putnim ispravama BiH koje predviđaju da se ne omogući izdavanje pasoša za one koji ne plaćaju alimentaciju Damir Arnaut pozvao je poslanike da ne prihvate negativno mišljenje nadležne komisije.

O svim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati nakon što obave cjelokupnu raspravu.